CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan ile TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, 60 kurumla 300 kişilik bir çalıştay yaptıklarını belirterek, kıdem tazminatının geçmişini ve geleceğini Türkiye'nin önde gelen akademisyen, uzmanlarıyla tartıştıklarını söyledi. Üç konfederasyonun bir araya geldiğini aktaran Ağbaba, "Son dönemde ilk kez üç konfederasyon bir konuda tam mutabakat sağlamışlardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kıdem tazminatının geriye götürülmemesi gerektiğini ifade ettik, görüşlerimizi hükümete ilettik" dedi.
Ağbaba, çalıştayda mutabık kalınan metni okuyarak, "CHP Emek Büroları tarafından düzenlenen Kıdem Tazminatı Çalıştayı, bu kaygı verici ortamda 5 Haziran 2017 tarihinde Ankara’da DİSK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ'in katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştay ile CHP Emek Büroları, uzun süredir kamuoyu gündemini meşgul eden kıdem tazminatı tartışmasında emek örgütlerini bir araya getirip, ortak bir tartışma zemini yaratmıştır. Akademisyenler, siyasetçiler, sendikacılar ve sendika uzmanlarından oluşan katılımcılar, bu çalıştayda tespit, itiraz ve taleplerini paylaşmışlardır'' şeklinde konuştu.
Ağbaba, şunları kaydetti: "Kıdem tazminatı, çalışanların Cumhuriyet döneminde en önemli kazanımlarından biridir. Kıdem tazminatı yıllar içinde işçi lehine gelişen düzenlemelerle çalışma yaşamının gündeminde olmuştur. Son dönemlerde ise kıdem tazminatı hakkı ortadan kaldırılmak ve sınırlanmak istenmektedir. Kıdem tazminatı uygulaması ile aslen işçinin korunması hedeflenmiştir. Türk hukuk sistemi içinde düzenlemenin başladığı ilk dönemde kıdem tazminatı, işçiler açısından maddi bir güvence sağlarken, yıllar içinde işverenin işten çıkarmadaki keyfi uygulamaları karşısında işçiyi koruyan bir düzenleme görevi görmüştür. Unutmamak gerekir ki kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazanılmış hakkıdır. Tek başına kıdem tazminatı fonu uygulamasına geçilmesi halinde kıdem tazminatının işçi için üstlendiği koruyucu rol ortadan kalkacaktır. İşten çıkarmalar kolaylaşacak ve iş güvencesi zayıflayacaktır. Kıdem tazminatının son ücretle ve toplu iş sözleşmesi düzeniyle bağı kalmayacak ve kıdem tazminatı miktarı düşecektir. Bundan önceki fon uygulamalarında yaşandığı gibi bu fonun da amacı dışında kullanılma riski yüksektir. Bu nedenle düzenlemelerin iş güvencesi, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatını güçlendirecek bir biçimde yapılması gerekir."


Kaynak: İHA