Hastalık hastalığı, kişinin sürekli kendi sağlığıyla ilgili kötü bir durumun olduğunu düşünmesine verilen isimdir. Diğer bilinen adıyla hipokondriyazis kişileri, günlük yaşamını bile etkileyebilecek düzeylerde etkileyebilir. Yazının devamında ‘’Hipokondriyazis Nedir ve Belirtileri Nelerdir?’’ gibi pek çok soruya cevap bulabilirsiniz.

 

Hastalık hastalığı olan kişiler, sürekli olarak hastalanma risklerinin yüksek olduğunu veya ciddi bir hastalığa sahip olduklarını içeren, gerçek olmayan düşüncelere sahiptirler. Vücut fonksiyonları normal olsa bile, bu kişiler durumu bir hastalığa yorarlar.

 

Aynı zamanda doktora gittiklerinde, tıbbi testlerde bir sorun gözükmese bile hala hasta olduklarını düşünürler. Bu şekilde sürekli hasta olduklarını düşünmek ve öyle gözükmek kişinin yaşamını ve kariyerini etkileyebilir.

 

Ancak hastalık hastalığı olanlar, bu hislerini kontrol edemezler. Hissettikleri korku ve kaygı onlara son derece gerçekçi gelir. Bu durum çok nadir yaşansa da, erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir ve kadın, erkek fark etmeksizin her iki cinsiyeti de etkiler.

 

Hipokondriyazis Krizi Nedir?

 

 

Hastalık hastalığı krizi, genel olarak kişinin vücudunda normal olan fonksiyonlarını hastalık belirtisi olarak algılaması ile anksiyete ve panik atak durumları yaşamasıdır. Kriz durumunda kişi kendini olduğundan daha stresli hisseder.

 

Gerçek olduğunu düşündüğü belirtileri yaşayabilir. Bu krizler sürekli olursa, kişinin zihinsel sağlığı etkilenebilir ve yaşam kalitesinde düşüşler meydana gelebilir. Böyle durumlarda uzman bir psikoloğa başvurmanız tavsiye edilir.

 

Hastalık Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Hastalık hastalığı pek çok nedenden kaynaklanır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

 

Kişi vücut fonksiyonlarının nasıl çalıştığını yanlış anlamasıyla beraber fiziksel duyularını da yanlış yorumlar.

Ailesinde veya akrabasında hipokondriyazis belirtileri yaşayanlar varsa, kişilerin bunu kendisinde yaşama olasılığı daha yüksektir.

Geçmiş zamanda sağlığı kötü olan kişiler, ilerleyen zamanlarda da yeniden bir hastalığa yakalanma korkusu geliştirebilir.

Obsesif kompulsif bozukluk, majör depresyon veya panik bozukluk gibi psikiyatrik bozukluklara sahip olan kişilerde görülebilir. Araştırmalara göre psikiyatrik bozukluğa sahip kişiler sürekli güvenli ortam arayışında olduğu için, kendini kontrol etme ihtiyacı duyar. Kontrol etme ihtiyacı geleceği güvence altına almak amacıyla olsa da, sorunları göz önünde tutarak sürekli korku ve gerginliği yol açar.

Çocukluk çağı travmaları,

Aşırı stres altında olmak.

Hastalık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 

 

Hastalık hastalığı belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterse de belli başlı meydana gelebilecek belirtiler vardır. Hipokondriyazis belirtileri şunlar olabilir:

 

Hastalığa yakalanma korkusu olduğu için insanlardan veya mekanlardan kaçınmak,

Sürekli olarak hastalıkları ve belirtilerini araştırmak,

Bir belirtinin abartılması (öksürüğün akciğer kanseri zannedilmesi gibi),

Kişinin kendi sağlığıyla ilgili sürekli kaygı duyması,

Normal vücut fonksiyonlarını takıntılı bir şekilde takip etmek (sürekli kalp atış hızına bakmak gibi),

Başkalarıyla sürekli olarak sağlık durumu hakkında konuşmak,

Ateş veya tansiyon gibi parametreleri sürekli ölçmek,

Depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar.

Hastalık Hastalığı Fiziksel Belirtileri

Hastalık hastalığı olan bazı kişilerde gerçekte teşhis edilen bir fiziksel rahatsızlık olabilir. Ancak hipokondriyazis belirtileri nedeniyle bu kişiler oldukları durumdan daha ağır belirtiler gösterebilirler. Hipokondriyazis fiziksel belirtileri şu şekilde sıralanır:

 

Kalp çarpıntısı,

Nefes darlığı,

Mide bulantısı,

Terleme,

İshal,

Baş dönmesi, ağrısı

Uykusuzluk,

Yorgunluk,

Beslenmede artma veya azalma.

Tüm bu hipokondriyazis fiziksel belirtileri, sürekli endişeden kaynaklanır. Eğer belirtilerden birkaçını kendinizde veya çevrenizdeki birisinde görüyorsanız uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.

 

Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Türleri Nelerdir?

İki tür hastalık hastalığı vardır. Bunlardan ilki, bakım arayandır. Bakım arayan kişiler sık sık hastaneye giderler. Ayrıca doktorlarının onlara söylediklerinden memnun kalmayıp başka doktorlara giderler.

 

Kaygıları olduğu için sürekli testler yaptırmak isterler. Bir diğer tür ise bakımdan kaçanlardır. Bu kişiler herhangi bir tıbbi bakım istemezler. Aynı zamanda bir hastalığın teşhis edilmesi konusunda çok endişelidirler.

 

Hastalık Hastalığı Kimlerde Görülür?

 

 

Hastalık hastalığı her yaştan kişide ve cinsiyette görülebilir. Ancak risk faktörü yüksek olan kişilerde bu durumun görülme olasılığı artabilir. Risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

 

Sürekli ve yoğun olarak stres yaşayanlar,

Önceden ciddi sağlık sorunu yaşamış kişiler,

Aile geçmişinde hipokondriyazis olanlar,

Psikolojik bozukluğu olan kişiler.

Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzman doktorunuz hastalık hastalığını tedavi etmek için farklı yöntemlere başvurabilir. Hipokondriyazis tedavisi terapi ve reçete edilen ilaçlarla yapılır. Antidepresan gibi ilaçlar daha az endişe duymanızı sağlar.

 

Aynı zamanda bilişsel davranışçı terapi adı verilen terapi hipokondriyazis tedavisi, korkularınızı konuşarak anlamanızı ve bunlarla başa çıkmayı öğrenmenizi sağlayabilir. Bu noktada önemli olan tedavinin düzenli olmasıdır.

 

Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Olan Bir Kişiye Nasıl Yardım Edilir?

Hastalık hastalığı olduğunu düşündüğünüz kişiler için yardım edebileceğiniz durumlar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 

Öncelikle onu bir uzman doktordan yardım almaya teşvik edebilirsiniz.

Durumuna dair daha fazla bilgi öğrenerek, kendinizi bir kriz anına karşın eğitebilir veya hipokondriyazis nedir? ona daha iyi açıklayabilirsiniz.

Rahatsızlığını gözlemleyerek tetikleyen olayları kişiye bildirebilirsiniz.

Hipokondriyazisi olan kişiyle duygu ve düşünceleri hakkında konuşabilirsiniz.

Tansiyon ölçmek gibi yaptığı kontrollerden nazik bir dille vazgeçirebilirsiniz.

Kaygılarına karşı ona destek olmaya çalışabilirsiniz.

Egzersiz gibi aktivitelere teşvik ederek kaygısıyla başa çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

HASTALIK HASTALIĞI (HİPOKONDRİYAZİS) NE KADAR SÜRER?

Hastalık hastalığı, bir kişinin aylarını veya yıllarını alabilir. Ancak tedavi olunursa korku olmadan uzun süreler yaşanılabilir.

 

HASTALIK HASTALIĞI (HİPOKONDRİYAZİS) NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastalık hastalığı teşhisi için, başvurulan uzman doktor sizi psikolog veya psikiyatriste yönlendirebilir. Belli bir hipokondriyazis testi yoktur. Ancak doktorunuz belirtilerinizi değerlendirerek durumu teşhis edebilir.

 

HASTALIK HASTALIĞI (HİPOKONDRİYAZİS) ÖNLENEBİLİR Mİ?

Hastalık hastalığının önlenmesine ilişkin bir çözüm yoktur. Bu durumu yaşayan kişiye karşı anlayışlı olmak ve destek sağlamak, rahatsızlığın kötüleşmesini önleyebilir.

 

HASTALIK HASTALIĞININ (HİPOKONDRİYAZİS) KİŞİNİN HAYATINA ETKİLERİ NELERDİR?

Her rahatsızlıkta olabileceği gibi hastalık hastalığında da kişinin hayatında olumsuz durumlar meydana gelebilir. Hipokondriyazis olan kişiler, sürekli korku ve endişe içerisinde olduğu için fiziksel ve zihinsel sağlığı etkileyebilecek stresle karşı karşıya kalır.

 

Ayrıca ilişki ve aile sorunları, işyerinde performans düşüklüğü veya işe gidememe, gündelik hayatta yaptığı işleri yapamama, sürekli hastaneye gittiği için maddi sıkıntılar çekme ve psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilir.

 

HASTALIK HASTALIĞI (HİPOKONDRİYAZİS) TEDAVİME EK OLARAK NELER YAPABİLİRİM?

Hastalık hastalığı rahatsızlığını aşabilmek için tedaviye ek olarak yapılabilecekler bulunur. Öncelikle bir sürü doktorla görüşüyorsanız bunu bırakmanız gerekir. Çünkü bu şekilde bakımınız belirli bir süreci izleyemez ve başarılı olmayabilir. Vücudunuzda farkettiğiniz bir belirtiyi internetten araştırmak kaygınızı arttırabilir. Bu yüzden bundan kaçınmayı deneyebilirsiniz.

 

Stresinizi yönetebilmek ve rahatlayabilmek için farklı teknikler deneyebilirsiniz. Bunlara örnek olarak, kas gevşetme ve meditasyon verilebilir. Stresi azaltmanın bir diğer yolu ise, fiziksel olarak aktif olmaktır.

 

Düşük seviyelerden başlayarak spor yapabilirsiniz. Spor, insan vücudundaki kaygıyı azaltmasıyla bilinir. Ayrıca sosyal faaliyetlerinizi arttırmanız size destek olabilir.

 

HASTALIK HASTALIĞININ GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Hastalık hastalığı olan kişiler durumunu reddedip, gerçekten hasta olduğunu düşündüğü ve kanıtlanabilir bir hipokondriyazis testi olmadığı için toplumda görülme oranı tam olarak bilinmemektedir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr