Aksoy, SACEUR'ün komuta devir teslim törenine GKRY'nin davet edilmesi ile ilgili bir soru üzerine, "Belçika'nin Mons şehrinde bulunan SHAPE karargahinda bugün (3 Mayis) tertiplenen SACEUR'ün komuta devir teslim törenine, anilan karargah tarafindan diger AB üyeleriyle beraber NATO nezdinde herhangi bir statüsü bulunmayan GKRY'nin de davet edilmesi iyi niyetle izahi mümkün olmayan, büyük bir gaflettir.
SHAPE karargahinin kendi inisiyatifiyle yaptigi anlaşilan bu sagduyudan uzak davranişi kiniyoruz.
Anilan karargahin Türkiye dahil NATO üyelerinin siyasi kontrolünde oldugunu ve bu anlayişla hareket etmekle mükellef bulundugunu bu vesileyle hatirlatiyoruz" açiklamasini yapti.
"Bu gelişmeden haberdar olmamiz üzerine, sözkonusu devir teslim törenine ülkemizce iştirak edilmemiştir" diyen Aksoy, şunlari kaydetti:
"SHAPE karargahinin bu affedilemez hatayi nasil işlediginin açikliga kavuşturulmasini teminen gerekli girişimler yapilmiştir. Bu tür emrivakilerden medet umulmasinin, NATO ile AB arasindaki işbirligine yarar saglamayacagi açiktir. NATO makamlarini tüm Ittifak yapilarinin kollektif kararlara ve iki örgüt arasindaki uzlaşilmiş çerçeveye uygun biçimde davranmasini temin etmeye çagiriyoruz."  


Kaynak: İHA