AK Parti Seçim Işlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz, Genel Merkezde düzenledigi basin toplantisinda, Istanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesine yönelik yaptiklari olaganüstü itirazda gelinen son süreci degerlendirdi. Basin mensuplarinin sorularini da cevaplayan Yavuz, özetle şunlari söyledi:

YSK'NIN KARARINI BEKLIYORUZ
CHP'ye seslendik. ‘Bu size yaramiştir diye sesinizi çikarmazsaniz, örtmeye çalişirsaniz hatta daha öte maniple etmeye çalişirsaniz bu gelecekte sizi de vurur. Bu dogru degil, Türkiye'nin ikinci partisine bu yakişmaz, gelin bu süreci hep birlikte arindiralim' dedik. YSK'ya olaganüstü itirazda bulunduk. Ara kararlarla birlikte yapilan araştirmalar bize gösterdi ki, baştan beri ne ileri sürdüysek, bunlarin hepsi dogru çikiyor. Şimdi YSK'nin kararini beklemeye geçtik.

ORGANIZASYON ÇOK NET
Iki yil öncesinden başlayarak tam bir organizasyon içerisinde sandik başinda hile yapmaya dönük birtakim iş ve işlemlerin oldugunu çok net bir şekilde görüyoruz. Sandik başkanlari ve yönetimlerinin görevlendirmeleri kamu görevlilerinin dişina çikilarak yapildi. Siyasi parti üyeleri sandik başkani olarak görev yaptilar. Özellikle bir partiden önemli derecede var.

BU RAKAMLARIN ÖTESINE GEÇTIK
YSK'ya yapilan başvurularin içerigine ilişkin bilgi veren Yavuz “Rakamlara ilişkin şunu söyleyebilirim, 2-3 bin civarinda bir rakamdan bahsediyoruz ama bu rakamin ötesine geçti artik” dedi.

MESELEYI DETAYLI ARAŞTIRDIM
Ankara'da CHP'nin 2014'teki seçime itirazinin YSK tarafindan reddedildiginin hatirlatilmasi üzerine Yavuz “‘Biz söyledigi- mizde siz pek ciddiye almamiştiniz' şeklinde bizi de itham ediyorlar. Bunun üzerine ben meseleyi enine boyuna araş- tirdim. Şu anda elimde de CHP'nin buna ilişkin ileri sürdügü gerekçeler var. Bir tane somut bir hadiseden bahsedilmiyor burada. Bir kere geçersiz oy sayisi çok daha az, aradaki fark çok daha fazla bir kere oradan uymuyor. Biz çok net hatta bugüne kadar ileri sürülmeyen ve bugüne kadar ortaya çikmayan birtakim handikaplari ortaya koyduk. Sandik başkanlarina ilişkin bu manzara bugüne kadar hiç ortaya çikmamişti. Sayim döküm cetvellerine ilişkin olani da çikmamişti” diye konuştu.

YAŞANANDAN IBRET ALINMALI
“Istanbul'da ilçelerde şaibe yok mu?” sorusu üzerine Yavuz “‘Ilçelerde kesinlikle yoktur' demem mümkün degildir. Ama agirlikli olarak yönelinen yer Istanbul Büyükşehir Belediye seçimleridir. Buradan alacagimiz dersle kesinlikle YSK kamu görevlilerinin dişindan sandik başina görevli atama işini netleştirmelidir ve kapatmalidir. Yöntem de şudur; bir yazilim yapilacak, tüm kamu görevlileri o yazilima T.C. kimlik numarasi ile girecek, onlarin dişindaki kişiler asla sisteme kabul edilemeyecek” ifadelerini kullandi. Istanbul'da seçimin iptali söz konusu olmasi durumunda aday- larin ayni olacagini belirten Yavuz “Istifa ve ölüm olmadigi sürece ayni adaylarla seçime gidilecek. Sandik başkanlarinin ayni olacagini düşünemeyiz. Çünkü orada tam bir kanunsuzluk var” dedi.

CHP'NIN 2014 ITIRAZI ILE YAŞANANLAR FARKLI
Genel Başkan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz, Ankara'da CHP'nin 2014'teki seçime itirazi ile 31 Mart'taki Istanbul sonuçlari için yapilan itirazlardaki gerekçelerin ayni olmadigini söyledi. Ankara'da CHP'nin 2014'teki seçime itirazi YSK tarafindan reddedilmişti. CHP Ankara Il Başkani Zeki Alçin'in YSK'ya sundugu dilekçede şunlar yer almişti: Ankara genelinde 124 bin 75 geçersiz oy oldugu, muhtarlik pusulalarinin mavi zarf içerisine konulmasi sesebiyle seçim sonucunu etkileyecek sayida oyun geçersiz sayildigi, arkasinda mühür olmayan oy pusulalari ve üzerindeki iki mühür bulunmayan oy zarflarinin geçersiz sayildigi, seçim sonuçlarinda birinci ve ikinci çikan aday arasindaki farkin dört katindan fazla geçersiz oy bulundugu, sonuçlarin bilgisayara girilmesinden önce sandik seçim tutanaklarindaki maddi hatalarin düzeltilmesi için terminaller kuruldugu, bu terminallerde ortaya çikan yanlişliklarin gerçek sonuçlar kontrol edilmeden elle sandik başkanlari tarafindan degiştirildigi, tutanaklar üzerinde tahrifatlar yapildigi, seçimin geçici sonuçlarinin açiklanmasindan itibaren Ankara seçmeninde genel olarak seçim sonuçlarinda oynama yapildigi düşüncesi hâsil oldugu, sandik kurulu başkanlarinin yanli tutumlari, sandik torbalarinin belediyenin araçlariyla taşinmasindan dolayi Ankara ilinde tüm sandiklarin yeniden sayilsin.

AK PARTI'NIN 2019 ITIRAZ 9 MADDENIN 8'INI YSK KABUL ETTI
AK Parti'nin Istanbul seçimlerinin iptaline ilişkin YSK'ya 9 iddiadan oluşan bir liste vererek araştirilmasini talep etmiş, kurul bu 9 maddeden 8'ini kabul etmişti. YSK, sadece KHK ile kamudan ihraç edilenlerin oy kullanmasina ilişkin yaptiklari itirazi reddederken; kabul edilen 8 maddenin ise araştirilmasina hükmetmişti. AK Parti'nin olaganüstü itiraz dilekçesinde ise oy sayim ve döküm cetvellerinin mühürsüz oldugu, oy kaydirmalari yapildigi, kayip oy pusulalarinin bulundugu, kisitli seçmenlerin oy kullandigi, sandik kurullarinin oluşumunda usulsüzlük yapildigi iddia edilmişti. AK Parti toplam 41 bin 132 kişilik kisitli ve zihinsel engelli, hükümlü listesi ile seçmen listesinde yer alan ölülerin yerine oy kullanip kullanilmadiginin araştirilmasini istemişti. EK dilekçe ile 5 bin 315 kisitli seçmenin daha araştirilmasi talep edilmişti. Başvuruda Istanbul'da büyükşehir seçiminin iptali ve yenilenmesi istenmişti. MHP de Istanbul Büyükşehir ve Maltepe ilçe belediye başkanligi seçimlerinin iptalini talep etti. Ayrica, IYI Parti'nin 5 bin 315 kisitli seçmenin daha araştirilmasi yönündeki YSK ara kararina itirazi YSK tarafindan reddedildi.


Kaynak: İHA