AK Parti, hem seçmen göçünün önlenmesi hem de geçersiz oylarin önüne geçilmesi için muhtarlik seçiminin belediye başkanligi seçimlerinden farkli bir tarihte yapilmasi konusunu gündemine aldi.
31 Mart'ta yapilan mahallî seçimlerde başta Istanbul olmak üzere, muhtarlik seçimleri için birçok büyükşehirden Anadolu'ya seçmen göçü yaşanmişti. AK Parti özellikle, Istanbul'dan başka illere giden seçmenin büyük bölümünün kendi seçmenleri oldugunu tespit etmiş ve muhtarlik seçimlerinin yerel seçimlerle ayni tarihte yapilmasinin riskini gündeme getirmişti. AK Parti'nin geçen hafta sonu Kizilcahamam'da yapilan kampinda da konu bir kez daha konuşuldu.

SEÇMEN GÖÇÜ ENGELLENECEK
Kizilcahamam kampinda belediye başkanlarinin bu konuda şikâyetlerini dile getirmesi üzerine AK Parti yönetiminin, muhtarlik seçimlerinin yerel seçimlerden ayrilmasi konusunda bir çalişma yapacagi belirtildi. Kulislerde Seçim Yasasinda yapilacak degişikliklerde farkli öneriler konuşuluyor. Seçmen göçünün önlenmesi için muhtarlik seçimlerinin 5 yilda bir, ancak belediye başkanligi seçimlerinden farkli bir tarihte yapilmasi gündeme getirilecek.

AYRI SANDIK KURULACAK
AK Parti'de öne çikan bir diger öneri ise iki seçimin ayni anda yapilmasi durumunda belediye başkanligi ile muhtarlik seçimleri için ayri sandiklar kurulmasi. Bu şekilde 31 Mart'ta yaşanan muhtarlik pusulasinin eksik olmasi veya zarfa fazla muhtarlik pusulasi konulmasi nedeniyle oylarin geçersiz sayilmasi durumunun da önüne geçilmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte AK Parti, Seçim Kanunu ile alakali önerilerin avantajlarini ve dezavantajlarini degerlendirirken dünya genelindeki seçim örnekleri de ele alinacak.  


Kaynak: İHA