Düzenli olarak ilaç kullanması gereken kişilerin de midelerinin ilaçlardan zarar görmemesi adına mide koruyucular verilir.

 

Fakat mide koruyucunun zararları olduğu da bilinir. Zollinger Ellison sendromu yaşayan kişilerde mide koruyucu ilaçlar tüketir. Bu ilaçlar genellikle mide asidini düzenleyici etkiye sahiptir.

 

Mide koruyucu ilaçlar zararları olsa dahi günümüzde oldukça sık tüketilir.

 

Yapılan bazı araştırmaların sonucunda bu ilaçların insan ömrünü kısalttığı hakkında bazı bilgiler mevcut. Bu bilgilerin doğru olup olmadığı hakkında ise henüz net bir bilgi yok.

 

Kişinin yeterli mide asidi üretmesini engelleyen hastalıkları olabilir. Bu gibi durumlarda mide koruyucu tüketimi önerilir.

 

Aynı zamanda mide asidinin kişiye zarar vermesi halinde de yine koruyucu ilaçlar tüketmek gerekli olur.

 

Mide koruyucu ilaçlar ile mide, mide asidinden zarar görmez. Bu ilaçlar mide asidi üretimini azaltarak mide ülseri oluşumunu da engeller.

 

Mide koruyucu ilaçlar zararları olduğu kadar yararları da olan ilaç türleri arasında yer alır.

 

Günümüzde mide koruyucu ilaçların böbreklere zarar verme riski olduğu hakkında bilgiler vardır.

 

Kullanılan bazı mide koruyucu ilaçlar birçok farklı organa zarar verebilecek içeriğe sahiptir.

 

Çoğu mide koruyucu ilaç reçetesiz olarak satışa sunulur. Bu tarz ilaçları tüketmek için belirli bir sağlık sorununuz olması gerekir.

 

Sağlık sorununuza bağlı olarak da doktorlar tarafından reçeteli olarak verilen koruyucu ilaçları tüketmeniz güvenlidir.

 

Bilinçsizce tüketilen her şey kişi sağlığını olumsuz yönde etkileyen özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle mide koruyucu dahi olsa doktor onayı olmadan kullanılmaması gerekir.

 

Uzun süreli olarak mide koruyucu ilaçlar tüketen kişilerin böbrek rahatsızlıklarına yakalanma riski artar.

 

Mide ilacı kullanan kişilerin, ilacı kullanmayan kişilere kıyasla böbrek rahatsızlığı yaşama ihtimali % 20 - % 50 daha yüksektir.

 

Kişilerin bir süre sonra böbrek fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir.

 

Mide koruyucu tüketimine bağlı olarak herhangi bir sorun yaşanması halinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz gerekir.

 

Mide Koruyucu İlaçların Zararları Nelerdir?

Mide koruyucu ilaçların zararları arasında en sık bilineni böbrek problemleridir. Fakat mide koruyucu zararları bu kadarla sınırlı değildir.

 

Tüketilen bu ilaçlar insanların sağlığına zarar verici özelliklere sahiptir. Özellikle sürekli olarak bu ilaçları kullanmak oldukça zararlıdır.

 

Mide koruyucu zararları arasında şu maddeler yer alır;

 

Sürekli tüketimde B12 eksikliğine neden olur

Mide asidi azaldığı için kalsiyum oranı düşer

Vücuttaki magnezyum değerleri düşer

(Kesin olmamakla birlikte) mide kanseri riskini artırır

Üst solunum yolunda oluşabilecek enfeksiyon riskini arttırır

Mide Koruyucu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Mide Koruyucu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

 

Mide koruyucu zararları olduğu kadar bazı hastalıklar için faydası da bulunan ilaçlar arasında yer alır.

 

Özellikle alınan ilaçların mideye vereceği zararların minimum seviyeye inmesini sağlayan bir ilaçtır.

 

Mide rahatsızlıkları arasında en sık gözlemlemen mide ağrısı ve mide yanması gibi sağlık problemlerinin önlenmesine katkı sağlar.

 

Mide koruyucu ilaçlar özellikle birden fazla düzenli ilaç kullanıcılarının mide zarında ortaya çıkabilecek tahribatın önlenmesinde etkilidir.

 

Mide koruyucuların kullanılan düzenli ilaçlardan minimum yarım saat önce alınması gerekir.

 

Ancak kullanım için doktorların belirtmiş olduğu herhangi bir düzen olduğu takdirde o rutine uygun olacak şekilde tüketilmesi gerekir.

 

Sadece bu şekilde mide koruyucunun faydalarından yararlanmak mümkün hale gelir. Aksi halde mide koruyucu zararlarına bağlı olarak sağlık problemleri ortaya çıkar.

 

Mide ve ince bağırsak ülseri için mide koruyucu ilaçların kullanılması önerilir.

 

Bunların haricinde ise reflü hastalığında ve romatizma ilaçlarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek mide rahatsızlıklarından korunmak adına mide koruyucu ilaçlar reçeteli olarak verilebilir.

 

Gastrin hormonu sağlayan tümörlerin vücutta bulunması halinde de yine midenin korunması için bu tip ilaçların kullanılması mümkündür.

 

Gebelik (Hamilelikte) Mide Koruyucu Kullanımı Sakıncalı Mıdır?

Gebelik süreci insan vücudunun değişime en açık olduğu dönemler arasında yer alır. Vücutta farklı alerjik reaksiyonlar görülmeye başlayabilir. Aynı zamanda bazı gıdalar ve ilaçlarda hamilelik döneminde anneye ya da bebeğe zarar verebilecek içeriklere sahip olabilir. Mide koruyucu zararları göz önüne alındığında, gebelik sürecindeki anne adaylarının bu ilaçları kullanmamaları daha doğru olur. Bu süreçte gerçekleşecek olan rutin kontrollerde, uzman hekimlere danışarak mide koruyucu ilaçların kullanımı sağlanabilir.

 

Her ihtimale karşı zorunda kalmadıkça mide koruyucu ilaç tüketilmesi önerilen bir durum değildir. Bu ilaçlar gebelik sürecindeki kişiler için normal dönemdekinden çok daha zararlı etkiler ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı durumlarda mide koruyucu ilaçların kullanımına bağlı olarak ne yazık ki düşük yapma ihtimali de ortaya çıkabilecek sonuçlar arasında yer alır.

 

Mide Koruyucu İlaçlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

MİDE KORUYUCU İÇMEYİ BIRAKMALI MIYIM?

Mide koruyucu ilaçların bırakılması pek kolay değildir. Hastalar mide koruyucu ilaç kullanımını bıraktığı zaman mide yanması ya da mide ekşimesi yaşar. Bu durum kişilerin tekrardan koruyucu ilaç tüketimine yönelmesine neden olur.

 

Doktor kontrolü doğrultusunda tüketilmekte olan mide koruyucu ilaçların yine doktor kontrolünde bırakılması gerekir. Aksi takdirde mide problemleriniz tekrar ortaya çıkabilir. Fakat doktora danışılmadan mide koruyucu ilaçlar tüketiyorsanız bu ilaçları bırakmanız daha doğru olur.

 

Mide probleminiz ya da düzenli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışmanız gerekir. Doktorunuz mide koruyucu kullanmanız gerektiğini belirtmediyse bu ilaçların kullanımından kaçınınız. Kullanıyorsanız da mide koruyucu kullanmayı bırakmanız gerekir.

 

KISA SÜRELİ OLARAK MİDE KORUYUCU KULLANIMI ZARARLI MIDIR?

Mide koruyucu ilaçlar genellikle uzun süreli kullanımlar sonucunda kişilerin sağlığına zarar verecek etkilere sahiptir. Bu ilaçların kısa süreli kullanımının ise herhangi bir sağlık problemine neden olmadığı bilinir. Bazı ağır ilaçların tüketiminden önce mide koruyucu almanın herhangi bir zararı yoktur. Mide koruyucu ilaçların zararlarına maruz kalmamak adına ilaçların kullanımını azaltmak gerekir.

 

MİDE KORUYUCU İLAÇLAR ZATÜRREYE NEDEN OLUR MU?

Mide koruyucu özelliğe sahip olduğu bilinen ilaçlar birçok farklı sağlık problemine yol açar. Bu ilaçlar direkt olarak zatürreye neden olmasa da mide koruyucu kullanan kişilerin, diğer kişilere kıyasla daha kolay zatürre olduğu bilinir.

 

Bunun haricinde ise mide koruyucu ilaçların sık sık kullanılıyor olması; kalp ve damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, Alzheimer ve kemik erimesi gibi birçok probleme yol açabilir.

 

Bu nedenle de ilaç tüketimine dikkat etmek gerekir. Reçeteli olmayan mide koruyucular kullanılmamalıdır ve doktor onayı olmadan hiçbir ilaç tüketilmemesi gereklidir.

 

MİDE KORUYUCULAR MİDE ASİDİ İÇİN ZARARLI MIDIR?

Mide koruyucular uzun süreli kullanım sonucunda mide asidine zarar veren bir yapıya sahiptir. Mide asidine bağlı olarak kişilerin midelerinde yanma görülür. Fakat koruyucu ilaçlar bir süre sonra asit seviyesinin çok fazla düşmesine neden olur.

 

Mide asidi, mide için gerekli bir yapıdır. Bu nedenle de belirli bir oranda asidin midede bulunması gerekir. Mide koruyucu ilaçların mide asidin yok etmesi halinde kişilerin mide kanseri gibi sağlık sorunlarına yakalanma riski de artış gösterir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr