'Blue Sea' adlı NATO tatbikatından dönen TCG Dumlupınar Denizaltısı, 4 Nisan 1953'te Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında 'Naboland' adlı İsveç gemisi ile çarpışarak battı; 81 denizci şehit düştü. Şehit denizciler için facianın 71'inci yıldönümünde anma töreni düzenlendi. Törene,

 

Vali İlhami Aktaş ve Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İl Müdürleri, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Şube Başkanı Gülşen Uz, Türkiye Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Muharrem Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Erol Günaydın, Anadolu Şehit Aileleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Sebahat Korkmaz Demir ve izciler katıldı.

 

Nara Limanı'ndaki TCG Anafartalar Denizaltısı, kazanın yaşandığı yere gitti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve öğrenciler tarafından 71 yıl önce batan 'TCG Dumlupınar'ın anısına denize çelenk bıraktı. Daha sonra Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'ndaki Barbaros Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığındaki Barbaros Şehitliği’nde yapılan anma töreni Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

İk. Üsteğmen Anıl Boztepe tarafından günün anlam ve önemi ilgili yapılan konuşmasından sonra İl Müftüsü Mustafa BİLGİÇ tarafından şehitlerimiz için dua edildi.

Ardından Vali İlhami AKTAŞ, Barbaros Şehitlik Defterini imzaladı. Şehit mezarlarına karanfil bırakıldı ve duaların ardından tören son buldu.

 

Sedat Uz

Foto: Valilik