Ramazan ayında hem uzun süre açlığa dayanabilmek hem de sağlıklı beslenme programına uyabilmek gerekir. Bu nedenle özellikle sahurda tercih edilecek besinlere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Birçok kişi uykusunu bölmemek için sahur öğününü atlar ve yatmadan hemen önce bir şeyler yiyerek oruç tutmaya çalışır. Ancak bu alışkanlık hem vücudun daha uzun süre aç kalmasına neden olur hem de kilo kontrolünün sağlanamamasına neden olur.

 

Ramazanda beslenmenin en önemli öğünü sahurdur. Sahurda doğru besinlerin tüketilmesi, gün içinde vücut için gerekli enerjinin sağlanmasını ve dengeli bir şekilde beslenerek Ramazan ayında oruç ibadetinin yerine getirilmesini sağlar. Sahur öğününde tercih edilecek besinler ile gün boyu tokluk hissi sağlanır.

 

Yumurta, insan vücudu için en kaliteli ve en önemli protein kaynaklarının başında yer alır. Sahurda yumurta tüketerek uzun süre tok kalabilirsiniz. Ancak yumurtanın tüketim şekli de bu aşamada oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca haşlanmış yumurta ya da az yağda hazırlanan sebzeli omletler tüketebilirsiniz.

 

Az Tuzlu Peynir

Sahurda tüketilecek peynir de yumurta gibi protein içerikli bir besindir. Bu özelliği ile peynir, kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlar. Ancak peynirin az tuzlu ya da tuzsuz olması gerekir. Aksi halde tokluk sağlanırken diğer yandan tuz nedeni ile ciddi bir susuzluk yaşanabilir.

 

Yoğurt Tüketimine Ağırlık Verebilirsiniz

Sahurda tercih edilecek en önemli besin kaynaklarından biri de yoğurttur. Protein ve kalsiyum açısından zengin olan yoğurt, vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasını da sağlar. Yoğurdun yanı sıra süt tüketimi de sahur öğününde tercih edilebilir. Sade olarak tüketilebilen bu gıdalar cacık ya da smoothie formunda da rahatlıkla tüketilebilir.

 

Tam Tahıllı Ürünler

Makarna, pilav ya da börek gibi hamur işi gıdalar anlık tokluk hissine neden olur. Midenin şişmesine neden olan bu besinler, kişilerin bir süre sonra açlık hissetmesine sebebiyet verir. Bu nedenle doyuruculuğu ve tok tutma süresi uzun olan yulaf ve tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi tercih edilmelidir.

 

Sahurda tüketilecek ekmeklerin tam tahıllı olması, sebze ve et içerikli gıdaların tüketilmesi ve özellikle komposto gibi sıvıların tüketilmesine özen gösterilmelidir.

 

Sahurda Nohut Tüketin

 

 

Nohut, özellikle Ramazan ayı boyunca tüketilmesi en faydalı bakliyatlar arasında yer alır. Tok tutma özelliği oldukça yüksek olan bu bakliyat aynı zamanda yüksek oranda protein de içerir. Az yağlı olarak hazırlanan nohut yemeği tercih edilebileceği gibi haşlanmış nohutların salatalara eklenmesi ya da nohut ezmesi yapılarak tüketilmesi de Ramazanda tok kalınmasını sağlar.

 

Tarçını İhmal Etmeyin

 

 

Tarçın, tokluk hissi veren ve şeker ihtiyacını karşılayan nadide besin ögeleri arasında yer alır. Düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusunu da engelleyen tarçın, bu iki önemli özelliği ile Ramazan ayında sıklıkla tercih edilmelidir. Nitekim uzun süre aç ve susuz kalmak ağız kokusuna neden olabilir. Ramazanda su tüketimine de dikkat etmeniz bu açıdan çok önemlidir.

 

Karabuğday ile Mineral Takviyesi Yapın

Karabuğday, glüten içermemesi nedeni ile genellikle özellikle glüten intoleransı olan kişiler tarafından tercih edilir. Aynı zamanda çölyak hastaları da karabuğday kullanımı ile yapılan gıdaları, özel beslenme programlarına dahil eder. Magnezyum, potasyum ve lif açısından zengin olan bu besin ögesi, kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlar.

 

Öte yandan kan şekerinin dengelenmesini de sağlayan karabuğday ürünleri sahur öğünlerinde mutlaka tüketilmelidir. Özellikle karabuğday unundan yapılan krepler, yumurtanın da işin içine girmesi ile daha besleyici ve tok tutucu bir özelliğe sahip olacak. Bu sayede hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı bir besin, sahur öğünlerinde gönül rahatlığı ile tüketilebilir hale gelir.

 

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr