Çekingen davranan her insanın sosyal fobisi olmayabilir. Sosyal fobi denildiğinde akla çekingen ya da utangaç sıfatları gelse de aslında utangaçlık ve sosyal fobi birbirinden farklıdır.

 

Utangaçlık, yaygın ve normal bir kişilik özelliğidir. Yeni insanlarla tanışma, toplum önünde konuşma ve performans gösterme gibi belirli durumlarda ortaya çıkar. Sosyal fobi ise ruhsal bozukluktur. Sadece belirli durumlarda değil, çoğu sosyal durumda ortaya çıkar.

 

Sosyal fobi, utangaçlığa oranla daha yoğun bir kaygı problemi yaratır. Sadece belirli durumlarda değil, çoğu sosyal durumda ortaya çıkar. Oysa utangaçlık genellikle hafif bir rahatsızlık duygusu yaratır ve çoğu insan zaman zaman utangaçlık hissedebilir. Sosyal fobi ise kişiyi sosyal ortamlardan kaçınmaya yönlendirir. Günlük yaşamda işlevselliği bozabilir.

2024 Yılı için mevcut verilere göre, sosyal fobinin kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın olduğu görülmektedir. Üstelik dünya genelinde her 13 bireyden 1’i hayatının belli bir döneminde sosyal fobi yaşamaktadır.

Sosyal fobiyi utangaçlıktan ayıran en önemli belirtileri ise

 

Başkaları ile konuşurken veya tanışırken terleme, titreme veya kızarma

Kalp çarpıntısı veya nefes darlığı

Mide bulantısı veya mide krampları

Kaçma ihtiyacı hissedilen sosyal ortamlar

Baş dönmesi veya bayılma hissi

Gibi belirtiler sosyal fobinin en sık belirtileri olarak sıralanabilir.

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız,''Sosyal fobi ile başka çıkmak için ise sosyalleşmeden kaçınmamalı, nefes egzersizlerini denemeli, olumlu düşünmeye kişi kendini teşvik etmelidir. Sosyal fobiniz olduğunu düşünüyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız gerekmektedir.'' dedi.

 

Haber Merkezi