Gece terlemesi, uyku sırasında görülen aşırı oranda terleme durumudur. Bu durum, gün içerisinde görülmezken ya da nadir görülürken uyku sırasında karşılaşılır. Gece yaşanan bu durumun terleme olarak kabul edilebilmesi için bazı belirtilerin olması gerekir.

 

Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda doktor muayenesine gidilmesi tavsiye edilir. Gece terlemesi bazı durumlarda ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu hastalıkların ilerlemeden tedavi edilebilmesi için erken teşhis oldukça önemlidir.

 

Gece Terlemesi Belirtileri Nelerdir?

 

 

Gece terlemesi, bazı durumlarda sıcak basması ile karıştırılabilir. İki durum arasında fark bulunuyor olup tedavi ve teşhis yöntemleri farklı olabilir.

 

Ateşsiz gece terlemesinin belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanır:

 

Yaşanan terleme durumu için belirli bir kriter bulunur. Bu kriter, kişinin iç çamaşırı ya da çarşafının terden ıslanmış olmasıdır. Bu orana ulaşamayan durumlar gece terlemesi rahatsızlığı olarak kabul edilmeyebilir.

Gece terlemesinde gündüz karşılaşılan bazı belirtiler de vardır. Bu belirtilerden biri sıcak basmasıdır. Aniden ve hava koşullarından bağımsız olarak sıcak basması; göğüs, yüz ya da kol bölgelerinden başlayarak tüm vücuda yayılır. Karşılaşılan bu durum günün herhangi bir saatinde oluşabilir.

Genellikte yüz bölgesinde kızarıklık oluşması da gece terlemesi belirtilerinden biridir. Bu belirti, bazı durumlarda vücudun farklı bölgelerinde de oluşabilir.

Gece terlemesi belirtileri, her kişide aynı oran ya da aynı şekilde görülmeyebilir. Belirtilerin değişik oluşu; kişilerin fizyolojik, genetik gibi farklılaşan özelliklerinden kaynaklanabilir.

 

Gece Terlemesi Nedenleri Nelerdir?

 

 

Gece terlemesi neden olur sorusunun farklı cevapları vardır.

 

Bu cevaplar şu şekilde çeşitlendirilebilir:

 

İnsan vücuduna giren mikrop ve bakteriler, enfeksiyon gibi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Vücut bu sağlık sorunlarını iyileştirebilmek adına gece terlemesi belirtisi gösterebilir.

Lösemi ya da lenfoma gibi bazı kanser çeşitleri gece terleme belirtisi gösterebilir. Aynı zamanda kanser tedavisi için kullanılan ilaçlar ya da kemoterapi yöntemleri de rahatsızlığının nedenleri arasında kabul edilir.

Kadınlarda gece terlemesinin nedeni ise belirli bir yaşa ulaşılması sonucunda görülen menopoz durumu olabilir. Bu durumun etkileri arasında kadınlarda gece terlemesi de yer alır. Bazı kadınlarda görülen bu rahatsızlığın nedeni menopoz dönemi olabilir.

Hormonlarda rahatsızlığın oluşma nedenleri arasında yer alır. Troid bezlerinin fazla çalışması gibi bazı hormonal etkiler, bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir.

Diyabet hastalığı da kişinin bu sorun ile karşılaşma nedenlerindendir. Akşam uygulanan insülin oranının fazla gelmesi, öğün atlanması ya da olması gerekenin üzerinde hareket edilmesi gibi durumlar şeker hastalığına bağlı olarak terleme durumunun oluşmasına kaynaklık edebilir.

Bazı durumlarda günlük hayat alışkanlıkları da bu rahatsızlık ile karşılaşılmasına neden olabilir. Gün içerisinde fazla kafein tüketmek bu duruma örnek kabul edilebilir. Aynı zamanda yanlış seçilen çarşaf ya da yataklarda ateşsiz gece terlemesinin oluşmasına neden olabilir.

Gece terlemesi neden olur sorusunun genel cevapları bunlardır. Bu cevaplar, her kişi için geçerli değildir. Bazı kişilerde görülen gece rahatsızlığı özel nedenlerden de kaynaklanabilir.

 

Gece Terlemesi Yapan Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Gece terlemesi bazı hastalıkların erken belirtileri arasında yer alır. Gece terlemesi yapan bu hastalıklar şu şekilde çeşitlendirilebilir:

 

Hormonal bozukluklar

Lösemi ya da Lenfoma gibi kanser çeşitleri

Endokrin Hastalıkları

Diyabet

Gastroözefageal Reflü

Kaygı Bozukluğu

İnflamatuar ya da Otoimmün hastalık çeşitleri

Bu hastalıkların teşhisi için tek başına gece terlemesi yeterli değildir. Hastalıkların teşhisi için doktor muayenesi ve çeşitli tetkikler gerekir. Aynı zamanda bu hastalıklar her kişide terleme belirtisi göstermeyebilir.

 

Gece Terlemesi Nasıl Önlenir?

Ateşsiz gece terlemesini önlemek adına öncelikle nedeni bulunmalıdır. Bu rahatsızlığın nedeni bir hastalık ise doktor muayenesine gidilmeli ve gerekli tedaviler olunmalıdır.  Hastalık etkeninden bağımsız olarak terleme gerçekleşiyor ise kişi hayatında bazı değişiklikler yapabilir.

 

Bu değişikliklerin başında yorgan ya da çarşafların kumaşı gelir. Bazı kumaşlar, sıcaklığı artırmak adına tasarlanır. Bu kumaşlardan üretilen uyku setleri terlemenizin nedeni olabilir. Uyku setinizde dikkat ettiğiniz hassasiyeti pijama takımınız içinde göstermelisiniz. İnce ve pamuktan üretilen pijamalar serin bir uyku deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir.

 

Aynı zamanda gün içerisinde tükettiğiniz kafein miktarı da bu sorun ile karşılaşma nedeniniz olabilir. Bu durumu azaltabilmek adına kafein tüketiminize dikkat edebilirsiniz. Bu noktalara dikkat ettiğiniz halde gece uyurken ense boyun terlemesi sorununuz devam ediyor ise uyuyacağınız ortam için bazı değişiklikler yapabilirsiniz.

 

Uyuyacağınız bölgenin serin olmasına dikkat edebilirsiniz. Bunun için klima kullanabilir ya da havalandırma konusunda hassas davranabilirsiniz. Bu öneriler sağlık sorunu dışında yaşanan terlemeler için kullanılır. Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle gece uyurken ense boyun terlemesi problemi yaşıyorsanız bu öneriler istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlamayabilir.

 

Aynı zamanda sağlık sorunlarında doktorunuzun tavsiyelerine uygun ilaç kullanımı gibi tedavi yöntemleri ile çözümlenir.

 

Gece Terlemesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

 

Gece terlemesi probleminin çözümlemesi adına bazı tedavi yöntemleri kullanılır. Kullanılacak olan yöntemin seçiminde rahatsızlığın nedeni dikkate alınır. Rahatsızlık, menopozdan kaynaklanıyorsa ortam ısısını yönetmek tedavi yöntemi olabilir. Uyunacak olan bölgenin ısısını düşürmek uyku deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

 

Rahatsızlığın nedeni çeşitli bakteri ve mikroplardan kaynaklı enfeksiyon ise ilaç tedavisi kullanılır. Bu ilaçların kullanım amacı enfeksiyonun iyileştirilmesidir. İyileşen enfeksiyon sonucunda vücut terleme yan etkisi göstermeyi bırakabilir.

 

Gece terlemesi sorununun nedeni kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklar ise farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kullanılacak olan yöntem, doktor yönlendirmesi ile belirlenir ve hastaya göre farklılaşabilir.

 

Kullanılan tedavi yöntemleri antidepresan gibi ilaçlar olmakla beraber nefes egzersizi şeklinde de gelişebilir. Aynı zamanda bazı durumlarda spor, yeni hobiler, yaşam alanı değiştirme gibi hayat tarzının farklılaştırılması da kullanılan yöntemler arasında yer alır.

 

Gece terlemesi sorunun nedeni; diyabet, kanser, endokrin hastalıkları ya da hormonal bozukluklar gibi rahatsızlıklar ise doktor muayenesini gitmeniz ve hastalık için uygun olan tedavi yöntemine başlamanız gerekir. Hastalığın tedavi edilmesi ya da tedavi sürecine başlanmış olması gece terlemesi rahatsızlığının iyileşmesini de sağlayabilir.

 

GECE TERLEMESİ HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Aşırı ve gece karşılaşılan terleme sorununuz için hastaneye gidebilirsiniz. Hastane içerisinde yer alan dahiliye ya da göğüs hastalıkları doktorlarına başvurabilirsiniz.

 

Uzman hekimler, aşırı terlemenizin nedenini çeşitli testler ve kontroller ile inceleyerek altında yatan sebebi bulabilir. Böylelikle hastalığınıza uygun olan bölüm ile devam ederek kısa sürede sorununuzu çözümleyebilirsiniz.

 

GECE TERLEMESİ NE ZAMAN TEHLİKELİ OLUR?

Gece terlemesi rahatsızlığı bazı durumlarda tehlikeli bir hal alabilir. Bu durumlar, gece yaşanan terleme sorununu ile beraber diyet ya da spor gibi hayatta değişimler oluşmadan yaşanan kilo kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinde görülen şiddetli ağrıdır.

 

Aynı zamanda ateş, şiddetli ve kanlı öksürük, ishal benzeri durumlarda gece terlemesine eşlik ediyorsa kısa sürede bir uzman hekime başvurmanız gerekir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr