Diş Hekimi Betül Yurteri, diş estetiğinin tamamen detay işi olduğunu belirterek, “Diş estetiğinde kalıcılık, yapılan işlerin hassasiyetine ve hastanın ağız hijyenine bağlıdır. Estetik diş hekimliği birçok tedaviyi kapsadığından dolayı çok iyi bir planlama yapılmalı. Öncelikle diş eti tedavileri ve gerekli cerrahi tedaviler, ardından dişlerdeki çürükler vs. tedavi edilir. Sonrasında eğer planlamanın içinde ise ortodontik tedaviler yapılır. En nihayetinde önceden tasarlanmış olan porselen laminalar, kronlar ya da diğer gerekli uygulamalar tamamlanır.” dedi.

 

Ağız hijyeni ve bakımı kritik öneme sahip

 

Tüm bu tedavilerin ve uygulamaların başarılı olabilmesinin diş hekiminin kontrolünde olduğunu da sözlerine ekleyen Yurteri, “Diş estetiği uygulamalarının kalıcı olmasındaki diğer faktör de hasta faktörüdür. Burada tedaviler ve her şey bittikten sonra mutlaka vakaya göre 6 aylık veya yıllık kontrollere gidilmesi gerekir. Bu kontrollerde “Dişlerinize iyi bakıyor musunuz? Diş etlerinizi de güzel fırçalıyor musunuz, dişlerin ara yüz bakımlarını yapıyor musunuz?” soruları sorularak tüm cevaplar değerlendirilir.

 

Rutin diş eti bakımları da ihmal edilmemeli

 

Ayrıca hastanın oklüzyon dediğimiz kapanışında farklılıklar oluşmuş mu? Yapılan restorasyonlarda düzeltilmesi gereken yerler var mı? Çünkü zamanla dokulardaki değişikliklere müdahale edilmesi gerekebilir. Yaş ilerledikçe diş etlerinde değişiklikler olabilir, hatta kullanılan ilaçlar, hormonal değişiklikler diş etlerini etkileyebilir. Bu da yapılan diş estetiği uygulamalarını etkileyebilir. Sonuçta zaman geçtikçe diş estetiğinde kalıcılık istiyorsak, en başta rutin diş eti bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi