Parlak ve güçlü saçlar, sadece güzellik açısından değil, aynı zamanda sağlığın bir göstergesidir. Saç, genetik, stres gibi faktörlerden etkilenebilir ve kepekli bir hal alabilir. Doğru tedavi yöntemleri ile kepekli saçlardan kurtulmak mümkündür. Yazının devamında ‘’Kepek Nedir ve Kepek Nasıl Geçer?’’ gibi konular hakkında tüm bilgileri edinebilirsiniz.

 

Kepek Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kepek, kafa derisinde küçük kurumuş deri parçalarının dökülmesiyle ortaya çıkar. Bu dökülen deri parçalarının pullarını saç veya omuz bölgesinde görebilirsiniz. Bu sorunu çoğu insan hayatının bir bölümü de olsa yaşayabilir, ancak bu durum gençlik yıllarında daha yaygındır. Her ne kadar yaygın görülen bir sorun olsa da basitçe geçmeyebilir. Çünkü kepeğin seboreik dermatit gibi farklı formları da bulunur. Bu yüzden uzman doktordan yardım almak önemlidir. Saçtan dökülen pul pul beyazlıklar haricinde belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

 

Soğuk havada kötüleşen kuru ve pul pul cilt,

Kafa derisinde kaşıntı,

Saçta, saçlı deride, kaşta, sakalda veya bıyıkta beyazımsı deri pulları gözükmesi,

Kepeğin olduğu bölgede hafif kızarıklık,

Kafa derisindeki yağlılık.

Soğuk havalarda veya stres dönemlerinde bu belirtilerde artışlar gözlenebilir.

 

Kepek Neden Olur Nasıl Geçer?

Kepeğe sahip olan kişiler ‘’Kafadaki Kepek Nasıl Geçer?’’ diye merak eder. Ancak kepeğin oluşma sebebine göre bir çözümü olabilir. Bu yüzden önce sebebini bulmak gerekir. Kepeğin oluşumuna katkı sağlayabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

 

Seboreik dermatit: Eğer kepeğiniz çok yoğunsa, bu bir seboreik dermatit olabilir. Kepek olan bölgelerde çok fazla yağ salgılanmasından kaynaklanan kronik bir durumdur.

Şampuan ve cilt bakım ürünleri: Bazı saç bakım ürünleri saç derisini tahriş edebilir ve kepeğe neden olabilir. Eğer bir ürünün tahrişe neden olduğunu anlarsanız, kepeğe uygun bir şampuan tercih edebilirsiniz. Eğer yeterince saçınızı şampuanlamıyorsanız ya da çok fazla şampuanlıyorsanız da kepek oluşumu olabilir.

Mantar: Kepek, saç köklerindeki yağ ile beslenen Malassezia mantarından kaynaklanabilir. Genellikle bu maya bir sorun yaratmaz. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi buna tepki verebilir ve fazladan cilt hücresi üretilmesine sebep olur. Ekstra üretilen cilt hücreleri de döküldükçe saçtaki yağ ile karışarak kepeği oluşturabilir.

Bazı hastalıklar: Sedef, HIV, akne, gül hastalığı, parkinson hastalığı, epilepsi, alkol bağımlılığı, depresyon, yeme bozukluğu, kalp krizi, düşük bağışıklık sistemi, obezite gibi durumlar kepek oluşumuna sebep olabilir.

Cilt hastalıkları: Egzama, saçkıran, kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıkları kepeğe yol açabilir.

Beslenme: Çinko eksikliği, B vitamini eksikliği, omega-3 eksikliği kepeğe neden olabilir.

Diğer durumlar: Seyrek saç fırçalama, yaş, erkek olmak.

Saçtaki Kepek Nasıl Geçer?

Kepekle ilk karşılaşıldığında ‘’Kepek Nasıl Geçer Evde Çözüm Yöntemleri Nelerdir?’’ sorusuna cevap arayabilirsiniz. Evde deneyebileceğiniz yöntemler vardır. Ancak aşırıya kaçmamakta fayda var. Her yöntemi bir anda denemek durumu daha kötü hale getirebilir veya doğal yöntemler sizde işe yaramayabilir. Evde doğal yöntemlerle kepek nasıl geçer? sorusuna şu tavsiyeler verilebilir:

 

Çay Ağacı Yağı: Eski zamanlardan bu yana çay ağacı yağı, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Çay ağacı yağı kepeğin belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilecek özelliklere sahip olabilir. Eğer çay ağacı yağı kullanmaya karar verdiyseniz, kullanmadan önce hindistan cevizi yağı ile seyrelterek kullanmanız tavsiye edilir. Çünkü hassas cilde sahip olan kişilerde tahrişe neden olabilir.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı nemlendirici olarak saça sürüldüğünde, kafa derisinin nemini arttırabileceğinden ve oradaki iltihabı azaltabileceğinden kepeği geçirebilir.

Aloe Vera: Ciltteki yanıklar, sedef hastalığı ve uçuk gibi durumlarda kullanılabilen aloe vera, kepek giderilmesi için de denenebilir. Ayrıca kepeğe karşı koruma da sağlayabilir.

Stres: Stresin dolaylı yoldan kepeğin oluşumuna çok fazla katkısı olduğu düşünülür. Bu yüzden meditasyon, yoga gibi rahatlatıcı aktiviteler yapabilir ve stres seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Elma sirkesi: Sirkedeki asit oranı kafa derisindeki ölü deri hücrelerinin dökülmesini teşvik edebilir. Cildin pH’ını dengeleyerek mantar oluşumunu azaltabilir ve dolayısıyla da kepeği geçirebilir. Ancak kullanırken saf elma sirkesini deriye sürmemek gerekir. Dilerseniz birkaç yemek kaşığı sirkeyi şampuan şişenizin içerisine koyabilirsiniz.

Aspirin: Aspirinin içerisinde salisilik asit bulunur ve bu asit iltihap azaltıcı özelliktedir. Aynı zamanda kepek önleyici şampuanların içeriğinde bulunur. Pul pul deri görünümünden kurtulmaya yardımcı olabilir. İki aspirin tabletini toz haline getirip şampuanınızın içerisine koyarak bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Omega-3: Omega-3’ün vücutta önemli görevleri vardır. Bağışıklık sistemini destekler, cilt sağlığında yağ üretimini ve yara iyileşmesini destekler. Omega-3’ün eksikliği pullu, kaşıntılı bir kepeğe neden olabilir. Omega-3 açısından zengin besinler tüketebilir veya takviye alabilirsiniz. Bu besinlere şunlar örnek verilebilir; somon, ceviz, chia vb.

Probiyotik: Probiyotikler, vücutta kepeğe neden olan mantar enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olabilir. Lahana turşusu gibi gıdalarda bulunur.

Kabartma Tozu: Ölü hücreleri temizlemeye ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve ‘’Kepek En Hızlı Nasıl Geçer?’’ sorusuna çözüm olarak gösterilebilir. Kabartma tozunu doğrudan ıslak saça uygulayabilir ve saç derinize masaj yaparak nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.

Bazı besinler: Kızarmış yiyecekler, işlenmiş gıdalar, makarna gibi karbonhidratların kepeği tetikleyebileceği düşünülür. Bu tür zararlı besinlerden uzak durmak kepeğin önüne geçebilir.

Tüm bu yöntemler ‘’Kabuklu Kepek Nasıl Geçer?’’ sorusunun da bir yanıtıdır. Ancak ek olarak, kabukları nazikçe saç ıslakken ve kafaya zarar vermeden soyabilirsiniz.

 

Sakaldaki Kepek Nasıl Geçer?

Sakaldaki kepeklerden kurtulmak ve tekrar oluşmasını önlemek için iyi bir bakım gerekebilir. Yıkama, peeling, nemlendirme gibi aşamalar bu bakımı sağlayabilir. Doğru adımlarla sakal kepeği nasıl geçer? sorusu için farklı yöntemler söylenebilir.

 

Sakalı, saçınızı yıkarken kullandığınız şampuanı kullanarak yıkayabilirsiniz. Ancak şampuanınızın içeriği kepek giderici değilse buna uygun bir şampuan edinmeniz daha çabuk sonuca varmanızı sağlayabilir. Burada dikkat etmeniz gereken diğer durum ise, çok sıcak su ile sakalı yıkayıp deriyi tahriş etmemektir.

 

Kepeğe neden olan ölü deri hücrelerini temizlemek için peeling yapabilirsiniz. Yumuşak kıllı bir sakal fırçası ile sakallarınızı tarayarak peeling yapabilirsiniz. Çok sert taramamaya özen gösterin, sert taramak durumu daha kötü hale getirebilir.

 

Kepekten kurtulmak için sakalınızın nemli olması önemlidir. Nemlendirme aşamasını, sakalı yıkadıktan sonra yapabilirsiniz. Nemlendirmek için losyon yerine sakal yağı tercih edebilirsiniz. Eğer akneye eğilimli bir cilde sahipseniz argan yağı tercih edebilirsiniz. Sakala, cilde masaj yaparak iyice yağı uygulayabilirsiniz.

 

Yüzdeki Kepek Nasıl Geçer?

Yüz üzerindeki kepekler için evde denenebilecek birkaç yöntem bulunur. Bunlar saç kepeği yöntemleriyle benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemleri denemeden önce doktorunuza başvurmanız ve uygulamadan 48 saat önceden dirsekte denemeniz tavsiye edilir. Elma sirkesini ½ oranında su ile seyrelterek cilde uygulayabilirsiniz. Bunun dışında çay ağacı yağını da yine seyrelterek kullanabilirsiniz. Eğer kuru bir cildiniz varsa hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz. İnatçı yüz kepekleri için doktorunuz, ilaçlar reçete edebilir. Bunlar antifungal kremler, mantar önleyici ilaçlar olabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Erkeklerde Kepek Nasıl Geçer?

Erkeklerde kepek sorununu çözmek için, kepeğe özel şampuanlar tercih edilebilir. Saç sağlığı için stres yönetimi yapılabilir.

 

Saçta Kepek ve Kaşıntı Nasıl Geçer?

Saç derisinin kuru olması kaşıntıya ve kepeğe neden olabilir. Doğal yağlarla saç derinizi besleyebilirsiniz. Ayrıca yetersiz su tüketimi de buna sebep olabilir. Günlük su tüketiminizi gözden geçirmeniz tavsiye edilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr