Tohum Sandığı ve Yerel Kalkınma Birimi tarafından Eceabat Susamının coğrafi işaret alabilmesi amacı ile başlatılan proje kapsamında Esenler Mahallesi’nde Belediyeye ait araziye ekilen Eceabat Susamının hasadı yapıldı. Hasat çalışmalarını yerinde inceleyen ve hasat çalışmalarına katılan Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, özellikle Çanakkale için büyük bir önem arz eden Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının yeniden marka ürün haline gelmesi ve üretimlerinin yaygınlaştırılması amacı ile düzenlenen çalışmaları anlattı.  Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının önemine vurgu yapan Mutluay; “Çanakkale’nin tarımsal üretim ve ticari tarihinde Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının büyük bir önemi var. Orta yaş grubundaki insanlar çok iyi hatırlayacaktır, özellikle ihracatta bu iki ürünün çok önemli bir payı vardı. İskeleye her gittiğinizde gemilere yüklenen baklaları görürdünüz. Ne yazık ki, daha sonraki yıllarda bu iki ürünün ticaretteki ve üretimdeki payını başka bölgelere daha doğrusu başka ülkelere kaptırdık” dedi.

 

Susam ve Sakız Baklasının eski önemine kavuşabilmesi amacı ile çalışmaların devam ettiğini ifade eden Mutluay; “Şimdi Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale’nin ticaret ve üretiminde önemli olan bu ürünü tekrar eski günlerine kavuşturmak, tekrar markalaştırmak amacı ile bu yılın başında bir çalışma başlattık. Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının coğrafi işaret alabilmesi amacı ile gerekli çalışmaları yaparak dosyamızı Türk Patent Enstitüsüne sunduk. Kısa süre içerisinde de sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu iki ürünün markalaşmasından sonrada ürünlerimizin üretiminin yaygınlaştırılabilmesi ve ticari olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

 

Üretilen tohumların çiftçilerle paylaşılacağını vurgulayan Mutluay; Bugün Belediyemize ait bin 500 metre kare arazimizde ekimini gerçekleştirdiğimiz Eceabat Susamının hasadını yapıyoruz. Ürünün bereketli olmasını diliyorum. Buradan elde ettiğimiz tohumlarımızı üreticilerimiz ile paylaşacağız. Böylelikle çiftçilerimiz de Eceabat Susamının üretimini yapmaya devam edecekler” dedi.

 

Haber Merkezi