Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni yerleşim yerleri için güvenli bölgeler tespit etmek amacıyla Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman’ın ardından bugün de Adana’da havadan ve karadan incelemelerde bulundu. Adana merkezde koordinasyon toplantısına katılan Bakan Kurum, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde yapılan koordinasyon toplantısından sonra Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile birlikte Adana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde ortak basın açıklamasında bulundu.
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan bültene göre; Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta hem hasar tespit, hem de yeni yerleşim yerlerinin çalışmalarını bugün de Adana’da olduğu gibi yerinde görmek, incelemek üzere ziyaret gerçekleştirdiklerini, birazdan da Osmaniye’ye gideceğini söyledi. Bakan Kurum, “Tarım, Orman Bakanımız, valimiz, milletvekilerimiz, belediye başkanlarımız, yine bu şehrin tüm dinamikleriyle az önce burada da Adana’mızın genel değerlendirmesini yaptık. Ve depremin ilk anından itibaren cansiperane bir şekilde çalışan tüm gönüllülerimize, ekiplerimize, AFAD’ımıza, UMKE’mize, itfaiyemize, emniyet güçlerimize çok teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun” dedi.
 
332 BİN 947 BAĞIMSIZ BÖLÜMDEN OLUŞAN 84 BİN 726 BİNA YIKIK, ACİL YIKILACAK VE AĞIR HASARLI OLARAK TESPİT EDİLMİŞTİR”
 
Bakan Kurum, aynı anlayışla 7 gün 24 saat çalışmaları yürüteceklerini belirtirken, “Bir taraftan hasar tespit, bir taraftan geçici barınma, bir taraftan kalıcı konutlarla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Şu an 7 bin 328 personelimizle 11 ilimizde hasar tespit çalışmaları devam etmektedir ve bu kapsamda 3 milyon 9 bin 563 bağımsız bölüm ve 684 bin bina incelenmiştir. Bu kapsamda 332 bin 947 bağımsız bölümden oluşan 84 bin 726 bina yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir. Adana'mızda da 148 binada bin 602 bağımsız bölüm yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir.
 
“20 YILDA YAPTIĞIMIZ ANLAYIŞI CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK AFET KONU SEFERBERLİĞİNDE DE AYNI ANLAYIŞLA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
 
Bakan Kurum, ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremin 11 ilde 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkilediğini belirtirken, “Gerçekten şehirlerin yeni yerleşimlerine ilişkin hassas bir süreç yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı can ve mal güvenliğini teminat altına alacak bir çalışma yürütüyoruz. Nasıl daha önceki yapmış olduğumuz 1 milyon 180 bin konutumuz, TOKİ konutlarımız dimdik ayaktaysa, bundan sonraki süreçte de olası depremlerde en doğru zemini, yeri seçecek çalışmaları yürütüyoruz. Ve 20 yılda yaptığımız anlayışı burada da yeni yapacağımız TOKİ konutlarında, afet konutlarında Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konu seferberliğinde de aynı anlayışla yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
 
“DEPREM KONUTLARININ YERLERİNİ 11 İLİMİZDE MART AYI İTİBARİYLE EŞ ZAMANLI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ VE EN DOĞRU YERLEŞİM ALANLARINI SEÇMEYE GAYRET GÖSTERİYORUZ”
 
Mart ayı başı itibariyle deprem konutlarının yerlerini 11 ilde eş zamanlı gerçekleştireceklerini belirten Bakan Murat Kurum, “Etap etap Bakanlığımız, TOKİ’mizin inşaat koordinasyonunda tüm bilimlerimizle Yapı İşleri’yle, Emlak Konutları’mızla, tüm birimlerimizle birlikte 11 ilimizde olacağız. Ve 11 ilimizde eş zamanlı inşaat sürecini, hasar tespitlerinin tamamlanmasına müteakip yürütüyor olacağız. Bu 10 ilimizde de şehirlerimizin büyük dönüşüm sürecini de inşallah başlatmış oluyoruz. Bu çalışmalarımızı bir kez daha ifade etmek gerekirse, en doğru zemini seçmeye çalışıyoruz. Zeminde detaylı zemin etüt raporları hazırlamak, mikro bölgeleme çalışmaları yapmak, buradaki Jeofizik uzmanlarının incelemesi sonucunda daha önceki konutlarımızda nasıl hareket ettiysek, burada da aynı hassasiyetle hareket ediyoruz ve en doğru yerleşim alanlarını seçmeye gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.
 
“ORTA HASARLI BİNALARDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZI DA AÇTA-AÇIKTA BIRAKMAYACAĞIZ”
 
Bakan Kurum, bu kapsamda Adana’da da ilk etapta ağır olmak üzere orta hasarlı olarak tespit edilen konutlara ilişkin de vatandaşların dönüşüm sürecine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bakan Kurum, “Orta hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımızı da açta-açıkta bırakmayacağız. Burada orta hasarlı binalarda vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda devletimiz yine her türlü desteği bu kardeşlerimize, vatandaşlarımıza verecektir. Gerek planlama, gerek bu noktada kamulaştırmaya, gerekse finans desteği anlamında her türlü desteği de daha önceki depremlerde olduğu gibi Adana'mızda da vereceğimizi ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ÇUKUROVA’YA, SEYHAN’A İLÇE MERKEZİNE EN YAKIN, EN DEĞERLİ EN KIYMETLİ YERİ AFETZEDE VATANDAŞLARIMIZA KONUT YAPIMI İÇİN KULLANACAĞIZ”
 
Bakan Murat Kurum, Adana'da ağır hasar gören konutların yeni yapılacak yerlerine ilişkin planlamayı istişare ettiklerini belirtirken, “Bilhassa merkezdeki Çukurova, Seyhan ilçelerimiz, yine bu manada burada hasar görmüş ağır hasarlı konutların yeni yapılacak yerlerine ilişkin planlamayı Çukurova'daki Şambayadı bölgesini burada istişare ettik. Zemin etütlerini yapacağız ve Çukurova'ya, Seyhan'a, yine ilçe merkezine en yakın, en değerli en kıymetli yeri afetzede vatandaşlarımıza konut yapımı için kullanacağız. Ceyhan'da konut yapımına ilişkin diğer çalışmaları sürdürüyoruz. İnşallah orada da en doğru yeri tespit etmek suretiyle afet konutlarımızın inşasına bir ay içerisinde başlayıp, en kısa zamanda inşallah vatandaşlarımıza konutlarımızı teslim edeceğiz” dedi.
 
“VATANDAŞLARIN TAŞINMA SÜRECİNİ OLUŞTURDUĞUMUZ KOORDİNASYON MERKEZLERİNDE YÜRÜTECEĞİZ”
 
Deprem nedeniyle tüm illerde enkaz kaldırma sürecini valiliklerin koordinasyonu çerçevesinde büyük bir titizlikle yürüttüklerini kaydeden Bakan Kurum, “Gerek enkaz alanındaki yıkımlar, gerek enkazların döküm sahalarına taşınması ve buralardaki emniyetin sağlanması. Bundan sonraki süreçte vatandaşların taşınma sürecini de oluşturduğumuz koordinasyon merkezlerinde yürüteceğiz. Hasseten burada bir kez daha rica ediyorum. Ağır hasarlı binalardan, hasarlı binalardan eşya kesinlikle alınmaması, bu eşya alınma sürecine ilişkin valimizin koordinasyonunda yürütülmesi süreci önemlidir. Ve burada hasarın durumunun tespitlerini, ağır hasarlı bina ama bu binadan eşya alınabilir mi, alınamaz mı tespitini yine valimiz, hocalarımızla, bilim insanlarımızla birlikte yapacak. Ve burada eşya alınabilir kararına müteakip eşya taşınma sürecine izin verilecekti. Aksi takdirde ağır hasarlı hasar görmüş binalardan eşya alınmamasını burada bir kez daha ifade ediyorum. Tekraren hem Adana'mıza, hem tüm Türkiye'mize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına acil şifalar diliyor Miraç gecemizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
(Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı)