Kişiler sonuçla, hangi besinlerin kilo aldırdığını, hangi egzersiz programlarının yapması gerektiğini de testte görebilecek. Avrupa’da son dönemde yapılmaya başlanan genlere göre diyet yöntemi, yavaş yavaş Türkiye’de de tanınmaya başladı. Bu yöntem için diyetisyenlerin ayrı ve kapsamlı bir eğitim alması gerekirken, genlere göre diyetin normal diyete göre daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.
Genlerin adeta bir haritası çıkarılıyor
Türkiye'de genlere göre diyet yöntemiyle zayıflamak isteyen bireylerden alınan tükürük örneği, kutunun içerisinde muhafaza edilerek yurt dışına gönderiliyor. Test sonuçları, yaklaşık 20 gün içerisinde ise uzmanlara ulaşıyor. Raporu inceleyen uzmanlar, kişiye göre özel ve kapsamlı bir diyet programı hazırlayarak yöntemin ilk aşamasını gerçekleştiriyor. Gelen test sonucunda da kişinin hangi besinlere alerjisinin olduğu, hangi besinleri rahatlıkla tüketebileceği geniş kapsamlı bir şekilde açıklanıyor.
Bu yöntemle artık hastalıklarda teşhis edilecek
Genlere göre diyet yönteminin en önemli özelliği ise hastalıkların önceden ortaya çıkartılmasına yardımcı olması. Yurt dışından gelen testi inceleyen uzmanlar, ileride hangi hastalıkların ortaya çıkabileceğini de sonuçlarla tahmin edebiliyor. Bu şekilde ise alınması gereken önlemler önceden alınıp hastalıkların ilerlemesinin önüne geçiliyor.
"Kişiye özel egzersiz programları hazırlanıyor"
Genlere göre diyet yöntemi hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Mesude Evirgen, sonuçlarla kişiye özel bir egzersiz programının hazırlandığını da söyledi. Evirgen, "'Çok yoğun spor yapıyorum; ama hala kilo veremiyorum.' Ya da 'Çok ciddi ağırlık çalışması yapıyorum ama hala ciddi kas kütlesini elde edemiyorum.' Bu tarz kişilerde egzersiz haritasını çıkarmada bize yardımcı oluyor. Hangi hareketlerin, hangi fiziksel hareketlerin bize uygun olduğunu gösteriyor. Diğer diyete göre farkı biraz maliyetinin fazla olmasıdır. Bir diğeri de genlerinize göre yapıldığı için bir kerede yapılacak bir diyettir ve her zaman bu diyet sonucuna göre hayatınız planlayabilirsiniz" dedi.
"Kişilerin hangi besinleri tüketmesi gerektiği de teste yer alıyor"
Mesude Evirgen, yeni yaygınlaşan yöntem hakkında şunları söyledi:
"Testin sonucunda hangi tarz besinlere alerjisi var, ya da hangi tarz besinleri yiyerek genine etki eder, hangi besin kilo aldırıyor; örneğin karbonhidratı fazla tüketen bir birey kilo alabilir. Ya da kimisi yağı fazla tüketerek de kilo alabilir. Besin haritasının yanı sıra hangi egzersiz türünün daha sağlıklı olabileceğinin de göstergesini bize sağlıyor. Hangi geninize uygun olan besin varsa meyve olsun sebze olsun fiziksel aktivitenizi artırmaya gerek kalmadan hangi hastalığın oluşumu varsa bunu engelleyeceği bir şekilde yardımcı oluyor. Bize verdikleri gen sonucunda genetik yapılarımıza uygun olarak hormonlardan tutun günlük vitamin mineral ihtiyacınıza kadar belirleme bize rapor halinde sonuç geliyor. Ne kadar fazlaysa vitamin mineral alımımız ne kadar eksikse onu ortaya çıkartıyor. Böyle bağışıklık sisteminiz, kanser oluşumunuz, kalp damar rahatsızlığı, diyabet ya da hipertansiyona kadar bize bunun sonucunu gösterebiliyor. Her yaştan birey buna başvuru yapabilir. Beslenme de parmak izi gibi kişiye özeldir. Bir başkasına kilo aldırırken bir besin bir başkasının zayıflamasına neden olabilir."


Kaynak: İHA