BURSA Gönüllü Kuruluşlar Platformu üyeleri İsrail'in Mescid-i Aksa'da cuma namazını yasaklamasını Ulu Camii önünde protesto etti.  Protesto eyleminde temsili İsrail bayrağı da yakıldı.

Aralarında İnsani Yardım Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı, Türkiye, Birlik Vakfı, Müsiad, Ensar Vakfı, Memursen’in de yer aldığı 16 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Gönüllü Kuruluşlar Platformu tarafından Cuma namazı sonrası Orhan Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi.  Tekbirler ve sloganlarla İsrail'in son dönemdeki saldırılarını kınadı.

Katılımcılar adına açıklama yapan İHH Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, " 1967 yılından beri defalarca Mescid-i Aksa'da Cuma namazı kılınmasını engelleyen İsrail, Mescid'in tamamen ibadete kapatılarak kendi mabetlerini inşa etmek arzusundadır. Bu hedef doğrultusunda hukuksuz bir şekilde Filistinlileri evlerinden, yurtlarından çıkaran İsrail, diğer taraftan Mescid-i Aksa ve Kudüs etrafında yaşayan Müslümanlara yönelik fiziki ve psikolojik saldırılarını da her geçen gün artırmaktadır. Kudüs'te yaşanan bu saldırılar, tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa'nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçları olmakla beraber her bir eylem ayrı ayrı suç niteliğindedir” dedi.

Açıklamam ardından eylem boyunca yerde tutulan temsili İsrail bayrağı ateşe verildi. Protesto eylemine katılanlar daha sonra dağıldı
Manisa'dan Kudüs'e sahip çıkma çağrısı
MANİSA Sivil Dayanışma Platformu, sivil toplum örgütlerini ve toplumu Kudüs'te yaşanan olaylara tepki göstermeye ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya çağırdı.    
Manisa Sivil Dayanışma Platformu'na bağlı sivil toplum örgütleri Şehzadeler İlçesi tarihi Hatuniye Cami'nde kılınan Cuma Namazı'nın ardından Kudüs ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 200 kişilik grup, caminin bahçesinde toplanarak "Kahrolsun İsrail, işbirlikçi ABD" sloganları ve tekbir sesleriyle toplumu Kudüs'e sahip çıkmaya davet etti. Toplanan grup adına açıklamayı Manisa Sivil Dayanışma Platformu Dönem Sözcüsü ve Manisa Araştırma Derneği Başkanı Şaban Mertyürek yaptı. Mertyürek, 48 yıldan sonra Mescid-i Aksa'da geçtiğimiz hafta ilk defa Cuma Namazı'nın kılanamadığını belirterek, "1969 yılından bu zamana kadar geçen 48 yıldan sonra geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa'da ilk defa Cuma Namazı kılınamamıştır. Bu Müslüman alemi için büyük bir üzüntü kaynağıdır. Müslümanların ilk kıblesi peygamberler diyarı Mescid-i Aksamıza saldıran işgalciler bilsin ki Mescid-i Aksa bizimdir. Kudüs'e sahip çıkmak tüm Müslümanların görevidir. Zalim İsrail yıllardır sürdüğü zulüme ve işgale yenilerini ekleyerek insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Tüm imkanlarımızla destek olmak herkesin görevidir. Bu görev Filistin bağımsızlığını ilan edinceye ve üzerindeki baskı kalkıncaya kadar devam edecektir. Kudüs İslamındır. Gazze İslamındır. Filistin İslamındır" diye konuştu. Açıklamanın ardından cami bahçesinde toplanan kalabalık grup sessizce dağıldı.
Edirne'de Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına tepki
Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de sivil toplum örgütleri İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmasının protesto ederek, Filistin bayrakları taşıdı.
İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmasına Edirne'den de tepki geldi. Ülke genelinde İsrail'in uygulamaları protesto edilirken,  Cuma namazı sonrası Eski Cami önünde Edirne'deki bazı STK'lar öncülüğünde toplanan ve 'Aksa'ya selam direnişe devam', 'Siyonist İsrail Filistin'den defol' sloganları atarak tekbir getiren grup, İsrail'e tepki gösterdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Burak Ablu, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için büyük değer taşıdığını belirtti. Ablu, şöyle dedi:
"Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama detektörleriyle sınırlı bir şekilde ziyaret açılmıştır. Her zaman olduğu gibi, vicdanları körelmiş, Batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, bizzat-i İslam'a karşı yapılan bir saldırıdır. Artık öyle bir boyut almıştır ki ilk kıblemiz de ezanı yasaklayacak kadar alçaklaşmışlardır. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Dik duruşumuzu Allah izin verirse eşkıyalıklar son bulup, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz.  Filistin'deki Müslüman amcalarımız, teyzelerimiz, kardeşlerimiz bilsinler ki duamızla ve gönlümüzle sonuna kadar onların yanındayız. Allah'ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır."
Samsun'da İsrail protestosuna Vali de katıldı
SAMSUN, (DHA) - SAMSUN'da Cuma namazı sonrası Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, protesto edildi. Protestoda Samsun Valisi Osman Kaymak da yer aldı.

Samsun Büyük Cami'de Cuma namazı sonrasında vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı. Samsun Valisi Osman Kaymak ve Canik İlçe Belediye Başkanı Osman Genç'in de yer aldığı grupta Samsun Sivil Toplum Platformu adına basın açıklaması yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Samsun Temsilcisi Hakan Durmuşoğlu, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu, büyük değer taşıdığını söyleyerek şöyle dedi:

"Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Her zaman olduğu gibi vicdanları körelmiş Batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Bu bildiriyle biz Müslümanlar görevimizi yapıyor ve dille uyarıyoruz. Bizim dilimiz ki gönüllerde dualarla bir olup Allah'ın izniyle zalimlere lanet olarak yağar. Anlamakta direniyorlar. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. Bu zulüm devam ederse güçlenmeye devam edip zalimlere kabus oluruz."
Kayseri'de İsrail protestosu
Olcay DÜZGÜN / KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ'de, sivil toplum kuruluşları, İsrail'in Mescid-i Aksa uygulamalarını protesto ederek, İsrail  bayrağı yaktı.

Cumhuriyet Meydanı'nda Cuma namazı sonra yapılan protestoya sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Melikgazi İlçe Başkanı Baki Coşkun şöyle dedi:

"Var olduğu günden beri İslam ülkelerine terör ihraç eden Siyonist İsrail küstahlığına devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü Mescid-i Aksa'da 3 Müslüman'ı şehit eden İsrail, Müslümanları Mescid-i Aksa'ya sokmamak için elinden geleni yapıyor. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'nın her kapısında sözde İsrail polisi denilen katiller sürüsü bekliyor. Mescidin kliniği tarumar edilmiş, içindeki dolapların kapıları kırılmış, tüm kuyuların kilitleri parçalanmış ve içerisi savaş alanına çevrilmiş durumdadır. Siyonsit İsrail istediği zaman ezanı susturmakta, istediği zaman Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girmesini yasaklamaktadır."

İsrail ile ilişkilerin sürdürülmesini istemediklerini belirten Coşkun, "İsrail ile tüm diplomatik ilişkiler gözden geçirilmelidir. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını kabul edemeyiz. Mescid-i Aksa'nın tasarruf hakkının Müslümanlarda olduğunu gösteriniz. Başta Filistinli Müslümanlar olarak hepimizin yüreğine su serpin" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından dualar edilirken, katılımcılar İsrail Bayrağını ateşe verdi.
Bitlis’te Kudüs için basın açıklaması
Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)-BİTLİS'te, Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEST-DER) tarafından Kudüs için basın açıklaması yapıldı.

Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde yapılan basın açıklamasına, bazı siyasi parti ve STK temsilcileriyle vatandaşlar katıldı. Basın açıklamasını okuyan BEST-DER Başkanı Emrullah Uysal, Kudüs’ün birçok peygambere ev sahipliği yaptığını belirterek, "Kudüs dünyanın sancağıdır. Onu elinde bulunduran dünyaya yön verir, şekil verir. Bu manada bir hakimiyet alametidir. İslam dünyasının aydınlık günleri Kudüs’ün işgali ile yerini karanlık günlere bırakmıştır. Kudüs’ün özgürlüğünü savunmadan ne özgürlük ne de insan hakları savunuculuğu yapılamaz. Şunu net olarak anlamak gerekir ki, Kudüs meselesi, sadece Filistinli Müslümanların veya Arapların meselesi değil, tüm dünya Müslümanlarının üzerinde imani bir sorumluluktur" dedi.

Uysal, "Mescid-i Aksa’nın yıkılması, ümmet onurunun ayaklar altına alınması demektir. Tüm Müslümanlar, bu davaya destek vermek, maddi ve manevi imkanlarını seferber etmek mecburiyetindedirler. Ümmetin onuru ayaklar altına alınırken, gayret ve hamiyet sahibi hiçbir mü’min bu trajediye sessiz kalması düşünülemez. Özellikle son günlerde Mescid-i Aksa’yı ibadette kapatmak suretiyle Müslüman kardeşlerimizi katletmektedir. Kardeşlerimiz Mescid-i Akas’a için direnmektedir. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu buradan haykırıyoruz. Kudüs özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu. Yapılan açıklamanın ardından toplanan kalabalık sessizce dağıldı.
Adapazarı'nda İsrail'e tepki
Azim ÇELİK/ADAPAZARI(Sakarya), (DHA) - ADAPAZARI'nda, Anadolu Gençlik Derneği üyeleri Mescid-i Aksa'nın ibadete kapanmasına tepki göstererek İsrail bayrağını yaktı.

Anadolu Gençlik Derneği, Adapazarı şehir merkezindeki Orhan Camii'nde cuma namazının kılınmasının ardından İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmasına tepki gösterdi. Yaklaşık 150 kişi toplanırken, bazı sivil toplum kuruluşları de destek verdi. 'Kudüs coğrafi bir mesele değil, imanı bir meseledir' pankartı açılırken, Filistin bayrakları taşıyanlar tekbirler getirdi. "Kahrolsun İsrail" sloganları atan grup benzin dökerek İsrail bayrağını yaktı.

Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Hasan Zengin hükümete İsrail'le ilişkilerin bitirilmesi yönünde çağrı yaparak, "Bizler, Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak, 15 Temmuz kalkışmasındaki üst aklın siyonizm olduğundan zerrece şüphe duymuyoruz ve hükümetimize buradan çağrıda bulunuyoruz; İsrail Büyükelçisini geldiği gibi geri gönderiniz. İsrail ile 28 Haziran 2016'da imzalanan anlaşmayı yırtıp atınız. İsrail ile yeni bir ticari anlaşma imzalamayın, ticaret hacmini küçültün ve kısa sürede sıfırlayınız. Mecsid-i Aksa'nın tasarruf hakkının Müslümanlarda olduğunu gösteriniz. Başta Filistinli Müslümanlar olmak üzere hepimizin yüreğine su serpin. Filistin topraklarında işgalci İsrail olduğu müddetçe İslam coğrafyasında da yeryüzünün geri kalan kısımlarda da barış tesis edilemez" dedi.
Gaziantep'te İsrail'e tepki yürüyüşü
Ahmet SOYDOĞAN/ GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'te İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatması, yürüyüşle protesto edildi.

Özgür Kudüs Platformu tarafından İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girişlerde Müslümanlara yönelik getirdiği kısıtlamayı protesto etmek için yürüyüş düzenledi. 300 kişilik grup, Cuma Namazı'nın ardından Alaybey Camisi'nden Balıklı Parkı'na kadar "Zalimler için yaşasın cehennem", "Muhammed'in ordusu kafirlerin korkusu" sloganları atarak yürüdü. Parkta geniş güvenlik önlemi alan polis, yürüyüşe katılanları aradıktan sonra basın açıklamasının yapıldığı alana aldı. Özgür Kudüs Platformu basın açıklaması yapan Ubeydullah Çakır, Filistin'de yaşayan Müslümanların her zamankinden daha zor günler geçirdiğini kaydederek, "Mescid-i Aksa'da 3 Filistinli şehit olduktan sonra Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail bu pervazsızlığı güçlü oldukları için değil Müslüman dünyası paramparça olduğu için yapmıştır. Bugün Filistin topraklarında zor günler geçiyorlar. Müslümanlar kardeştir ilahi fermanın gereği olarak Filistin'deki kardeşlerimize sahip çıkmalıyız. Tüm İslam alemi bilmelidir ki, Filistin'deki işgale dur denilmedikçe İslam coğrafyasında dökülen kanlar artacak ve Müslümanlar arasındaki uçurumlar genişleyecektir" dedi.

Kalabalık grup, basın açıklamasının ardından dua ettikten sonra olaysız şekilde dağıldı.
Düzce'de, İsrail'e Mescid-i Aksa tepkisi
Tezcan SOLMAZ/ DÜZCE, (DHA)- DÜZCE'de, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girişte kısıtlamalar getirmesi cuma namazı ardından basın açıklaması ile protesto edildi.

Cedidiye Camii önünde düzenlenen basın açıklamasına Düzce Valisi Zülkif Dağlı, İnsani Yardım Vakfı (İHH) Şube Başkanı Osman Altundal, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. İHH Şube Başkanı Osman Altundal, İsrail’in bir an önce Kudüs’ten çekilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"İşgal rejimi böyle küstahça davranma cesaretini Batı’nın doğrudan ve dolaylı desteğinden alıyor. Yahudileri kendi ülkelerinden çıkarıp İslam dünyasının göbeğine bir hançer gibi yerleştirerek kendi çıkarlarını güvenceye alan batılı ve doğulu emperyalistlerin en temel insani hakların ihlalinde dahi İsrail’e bir yaptırım yapmasını beklemek boşunadır. İslam coğrafyasının parçalanmışlığı, Müslümanların sessizliği, Müslüman ülkelerin liderlerinin zulümlere kayıtsız kalması siyonizmi cesaretlendiriyor. Mescid’i Aksa’nın işgal atlında olması kabul edilemez. Peygamberler diyarı Filistin topraklarının işgali kabul edilemez. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın işgali kabul edilemez. Ezanımızın yasaklanması, mescitlerimizin ibadete kapatılması kabul edilemez."

Kalabalık, basın açıklaması ardından dağıldı.
Adıyaman'da İsrail'e tepki yürüyüşü
Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasını yürüyüş ve basın açıklamasıyla tepki gösterip İsrail'i protesto etti.

Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanan Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi 300 kişilik grup, ellerinde Filistin bayrakları ve dövizlerle İsrail aleyhine slogan atarak Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdü. Burada toplanan kabalık adına açıklama yapan Hamit Aslan, şöyle dedi:

"Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Bizler ki Hazreti Muhammed'i son peygamber kabul etmiş, kayıtsız şartsız Allah'a teslim olmuş, ordusunun ayak sesleriyle tüm dünyaya korkular salmış Osmanlı İmparatorluğu'nun torunlarıyız."

Yapılan açıklamanın ardından toplanan grup, bir süre slogan atıp dua ettikten sonra dağıldı.
Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılmasına tepki gösterdiler
Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR Kardeşlik Platformu, geçen hafta İsrail polisi tarafından Mescid-i Aksa’nın cuma namazında ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.

Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılmasına tepki gösteren yaklaşık 200 kişi cuma namazı sonrası Reşadiye Camii önünde toplandı. Toplanan grup tekbir getirerek, ‘oluk oluk kan aksa kurtulacak el Eksa’, ‘’Abas’a selam direnişe selam’, ‘Filistin’den defol katil İsrail’ sloganları atttı. Grup daha sonra cami yanındaki Müftülük sokakta basın açıklaması yaptı. Eskişehir Kardeşlik Platformu Sözcüsü Muammer Karaman, “Bizler Kudüs’ün tamamen özgür olması, Mescid-i Aksa’nın ibadete açılması, ezanın Kudüs’ün her yerinde okunabilmesi, hapsedilen Filistinlilere yönelik zulmün son bulması için Türkiye’nin dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma için özgür Kudüs için meydanlara iniyor, sokaklara çıkıyoruz. Herkesi de Kudüs sokaklarındaki mazlumların sesine ses katmak için bu eylemlere davet ediyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasına katılanlar sloganlar atarak İkieylül Caddesi’nden Köprübaşı’na yürüdü. Yürüyüşe katılanlar daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Şanlıurfa'da İsrail protestosu
Ömer ŞULUL/ ŞANLIURFA,(DHA) - ŞANLIURFA’da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına tepki gösterip İsrail'i protesto etti.

Cuma namazı sonrası Dergah Camisi önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi bir grup, ellerinde Filistin bayrakları ve çeşitli dövizlerle Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına tepki gösterip İsrail aleyhine sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasını okuyan avukat Ali Acar, yaşanan cinayetlerin ve dökülen kanların kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bizler Müslümanlar olarak, bu acıyı en üst seviyede hissetmek ve ümmetin namusu olan ve uğruna binlerce kurbanın verildiği Kudüs davasına sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Gün Siyonist çeteye karşı birleşme ve dayanışma günüdür. Bizler Şanlıurfa STK Platformu olarak, ümmeti ilgilendiren her konuda olduğu gibi bu konuda da herkesle bir araya geleceğimizi ve dayanışma içerisinde olacağımızı,  bu davaya maddi manevi her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz."

Kalabalık, basın açıklamasının ardından bir süre slogan atıp dağıldı.
‘Mesci-i Aksa’ hutbeli Cuma namazı çıkışı İsrail protestosu
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- İSRAİL’in Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Harem-i Şerif’in kapılarına yerleştirdiği elektronik metal arama detektörleri nedeniyle gerilim nedeniyle 1967 yılından bu yana ilk kez geçen hafta Cuma namazının kılınamamasına tepki amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan hutbe tüm camilerde okundu. Avcılar’da Merkez Camii’de kılınan Cuma namazı ardından Türkiye Gençlik Vakfı tarafından protesto gösterisi yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Tükenmeyen Hüznünüz: Kudüs ve Mescid-i Aksa’ başlıklı hutbede Hz. Muhammed’in hadisinde Kudüs için “Orası mahşer ve menşer, yani yeniden diriliş yeridir. Oraya gidin ve içinde namaz kılın. Çünkü orada kılınan bir namaz başka yerdeki bin namaza bedeldir” buyurduğu hatırlatılırken bu kentin 3 semavi dinin kıblesi olduğu vurgulandı. Tarihte ‘Darü’s-selam’, yani barış ve huzurun merkezi olarak nitelendirilen Kudüs’ün uzun süreden bu yana mahsun, ilk kıblegah Mescid-i Aksa’nın yaralı olduğu belirtilen hutbede, “Kudüs, bugün her türlü tecavüze maruz kalarak barışın kenti olmaktan çoktan çıkmıştır. Her bir köşesinde insanlığın ortak izlerini, hatırasını barındıran kadim şehir, huzura hasrettir. Peygamberler diyarında her geçen gün müminlerin birliği, beraberliği, en kutsal değerleri hedef alınmaktadır. Masum insanlar acımasızca katledilmektedir. Müslümanların kendi camilerinde ibadet etmeleri zalimce ve barbarca engellenmektedir” denildi. Hutbede, bir mabedi ibadete kapatmanın hiçbir hukuki gerekçesi, hiçbir dini dayanağı, hiçbir insani yönü olamayacağı kaydedilirken, şu ifadeler yer aldı:

İSLAM ÜMMETİ YENİDEN AZİZ ÜMMET OLMALI

Bugün kardeşlerimizin maruz kaldığı tüm felaketler, zulümler ve mağduriyetlerden alacağımız dersler vardır. Bir an önce ümmet bilinciyle iman kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz. Birbirimizin saygınlığını, haklarını ve kazanımlarını korumalıyız. İslam ümmetinin yeniden aziz bir ümmet olması için her birimiz olanca gücümüzle çalışmalıyız. Bizler, millet olarak tarih boyunca Kudüs ve Mescidi Aksa ile olan gönül bağımızı hiçbir zaman koparmadık, koparamayız.”

Cuma namazının ardından Avcılar Merkez Camii önünde Türk Gençlik Vakfı tarafından hazırlanan basın açıklaması okundu. Vakıf yöneticileri tarafından getirilen 50 kadar çocuk sık sık tekbir getirerek, ‘İstanbul’dan direnişe bin selam’, ‘Kudüs bizimdir, bizim kalacak’ diye slogan attı. Açıklamada İsrail’in tutumu sert dille eleştirildi.
Mersin'de İsrail protestosu
MERSİN, (DHA)- MERSİN'de bir araya gelen 40 sivil toplum örgütü İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

Merkez Akdeniz İlçesi'ndeki Ulu Cami önünde  Cuma namazı çıkışında bir araya gelen vatandaşlar, Türk ve Filistin bayrakları açıp çeşitli sloganlar attı. İHH İnsani Yardım Vakfı Mersin Şubesi Başkanı Mesut Kayacı, Mescid-i Aksa'nın Müslüman'ın namusu olduğunu belirterek, İsrail'in er ya da geç yaptıklarının hesabını vereceğini söyledi.

Konuşmanın ardından eylem olaysız sona erdi.  
Sivas'ta Filistin'e destek açıklaması
Hüsnü Ümit AVCI/ SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İsrail'in Filistin ve Mescid-i Aksa'ya müdahalesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi. 

Türkiye Gençlik Vakfı (TUGVA) ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üyeleri son günlerde İsrail'in, Filistin halkı ve Mescid-i Aksa'ya müdahalesine basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Kale Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından toplanan yaklaşık 150 kişilik grup 'Siyonist İsrail hesap verecek', 'Sivas'tan Hamas'a direnişe bin selam', 'Mescid-i Aksa onurumuzdur' sloganları attı. Grup adına konuşan TÜGVA İl Temsilcisi Erhak Çınar, Mescid-i Aksa'nın müslümanlar için büyük değer taşıdığını belirterek, "Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikti. Acımasızca canlarına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a, yapılan zulme hep birlikte karşı çıkmak bizim görevimizdir. Allah'ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır" dedi.

İHH İl Başkanı Ahmet Çakmak ise tüm İslam devletlerinin Filistin'e yapılan saldırılara son verecek tedbirleri almaları gerektiğini belirterek, Filistinliler'e yönelik suç işleyen her İsrailli'nin yargılanarak cezalandırılması gerektiğini söyledi. 

Basın açıklamasının ardından dua edildi.
 


Kaynak: DHA