Tarihte Antik Mısırlılar tarafından tedavi amacıyla kullanılan deniz suyunun sağlığa olan faydası çok da bilinmemiş, yüzme aracı olarak kabul görmüştür. Oysa ki deniz suyundaki mineralleri başka bir yerde bir arada bulmak neredeyse imkansızdır. Potasyum, magnezyum, sülfür, nitrojen açısından çok zengin olan deniz suyunun özellikle sağlıklı saçlar ve cilt için önemi yadsınamaz. Denize girildiğinde bu mineraller vücut tarafından emilir.

 

Deniz suyunun faydaları ve zararları değerlendirildiğinde zararlı yönleri sağlığa olan katkılarının önüne geçmemelidir. Deniz doğanın insanlara bahşettiği mükemmel bir ayrıntıdır. Zararları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ve bu riskleri bertaraf edecek önlemleri almak, deniz suyundan maksimum düzeyde istifade etmenin önünü açar.

 

Deniz suyunun faydaları bundan binlerce yıl önce Hipokrat tarafından keşfedilmiştir. Yaraları iyileştirdiği, enfeksiyonu önlediği anlaşılan deniz suyu, bu keşiften sonra doktorlar hastalarına denizi tavsiye etmeye başlamıştır.

 

Tuzlu deniz suyunun faydaları tüm insanlık için önemi bir keşif olmuş, denizi şifa kaynağı haline getirmiştir. Keşfi binlerce yıl önceye dayanan denizin faydaları hakkında, birçok insan ne yazık ki yeterince bilgi sahibi değil. Bu durum, deniz suyundan yeterince yararlanmayı engelleyen bir handikaptır. Deniz suyunun faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmak, bu doğal şifa kaynağının gücünü fark etmek açısından önemlidir.

 

Deniz suyu, insan sağlığı açısından bulunmaz bir nimettir. Denizle ilgili bilinmeyenleri öğrendiğinizde denizi eğlence aracı olarak görmeyi bırakıp şifa kaynağı olarak göreceksiniz.

 

Deniz suyunun sağlık açısından bilinmeyen faydaları şunlardır:

 

Tuzlu deniz suyunda bol miktarda magnezyum bulunur. İnsan sağlığı için önemli bir elementtir. Magnezyum eksikliği pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Tuzlu deniz suyunun faydaları arasında vücudun magnezyum seviyesini düzenleme vardır. Deniz suyundaki magnezyum deri aracılığı ile emilir. Magnezyum eksikliğine bağlı gelişen uykusuzluk, sinir sistemi sorunları, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler deniz suyunun etkisi ile giderilebilir.

Deniz suyu kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Sirkadiyen ritim üzerinde olumlu etkisi vardır. Magnezyum açısından zengin olan deniz suyu, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenler.

Deniz suyu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Deniz suyunda magnezyum, potasyum, çinko bulunur. Bu elementler, mineraller ve tuz yüzme esnasında kolayca emilir. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi kanıtlanmış bileşenler, deniz suyunda bol miktarda vardır.

Astım, saman nezlesi gibi solunum sistemi hastalıkları için harika doğal tedavi yöntemidir. Okyanus suyu içeren burun açıcı spreyler deniz suyunun bu özelliğinden ilham alınarak geliştirilmiştir.

Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Deniz suyu sakinlik, dinginlik kaynağıdır. denizde yüzmek zihni rahatlatır, stresi azaltır. Deniz suyunda bulunan magnezyum ve bromin, beyindeki serotonin, melatonin, triptamin seviyelerini düzenler. Hafif ve orta derece depresyon semptomlarında doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilir.

Deniz suyunun yüze faydaları da deniz banyosu yapmak için yeterli bir neden olabilir. Deniz suyunda bulunan potasyum klorür cilt sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan bir maddedir. Tuzlu deniz suyu, yüze iyi geldiği gibi güneş ışınları ile birlikte kronik deri hastalıklarında da iyileştirici etkiye sahiptir.

Yapılan araştırmalar, deniz suyunun sinüslerdeki iltihabı azalttığını gösterir. Deniz suyu tedavisi, sinüzit ve kronik rinosinüzit tedavisinde tercih edilir. Hipokrat döneminde “Thalasso” terapi olarak kullanılan yöntem günümüzde sinüzit tedavisinde tercih edilir. Sinüs enfeksiyonlarını iyileştirici etkiye sahiptir.

Deniz suyunda 90’a yakın insan sağlığı için faydalı ve şifalı madde bulunur. Deniz suyundaki mineraller kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını korur.

Deniz suyunun ağrı kesici etkisi vardır. Eklem ağrıları ile kas ağrılarını hafifletir.

Denizde yüzmek, lenf damarları ile dokulara baskı uygular. Selülit görünümünü iyileştirir.

Deniz suyunun saça faydaları bilimsel olarak araştırmalara konu olmuştur, deniz suyu banyosu, saç sağlığı açısından çok faydalıdır.

 

Deniz Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?

Deniz suyunun faydaları ve bilinmeyen yönlerini araştıran bilim insanları, tuzlu suyun cilt sağlığı için ne denli değerli bir kür olduğunu bulmuştur. İçerdiği şifalı maddeler sayesinde her derde deva olan deniz suyunun cilt bakımında ayrı bir yeri vardır. Tuzlu deniz suyunda bulunan potasyum klorür cildin elastikiyetini artırır ve gençleştirir.

 

Deniz suyunun yüze faydaları ve cilt sağlığı açısından neden deniz banyosu yapmak gerektiğini şu şekilde sıralamak mümkündür:

 

Deniz suyunda bulunan magnezyum cildi gençleştirir.

Cildin nem oranını dengeler ve genç görünmesini sağlar.

Cildin elastikiyetini artırır, yaşlanma belirtilerini azaltır.

Sivilce, akne, siyah nokta oluşumunu engeller, var olanları kurutur. Aynı zamanda cildin yenilenmesini sağlayarak sivilce izi görünümünü hafifletir.

Yaraların iyileşmesini hızlandıran deniz suyunun cilde faydaları arasında egzama, mantar gibi deri hastalıklarında tedavi edici role sahip olduğu unutulmamalıdır.

Deniz suyunun cilde faydaları bunlarla sınırlı değildir. Deniz suyu, saç derisi üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.

 

Deniz Suyunun Saça Faydaları

 

 

Deniz suyunun faydaları arasında saç bakımı da var. Deniz suyu, saç bakım rutininizi destekleyen doğal bakım uygulamasıdır. Deniz suyunun saça faydaları nedir diye merak ediyorsanız öncelikle saç diplerini beslediğini bilmeniz gerekir. Saç diplerini rahatlatır, sebum dengesini korumaya yardımcı olur. Saç köklerini ve saç derisini korur.

 

Saçların daha dolgun ve hacimli görünmesini sağlar. Şekillendirici özelliği vardır. Doğal yolla deniz dalgası adı verilen bukleli görünüm oluşturur. Antifungal özelliğe sahip olan deniz suyu kepek oluşumunu engeller. Saçların daha sağlıklı görünmesine destek veren deniz suyunun saça faydaları bununla da kalmaz. Saç diplerine masaj yapar, saç derisinde peeling etkisi yaratır. Saç dibindeki kan dolaşımını hızlandırır, saçı kökten uca besler.

 

DENİZ SUYU SAÇI UZATIR MI?

Deniz suyu saç derisini uyarır, kan dolaşımını hızlandırır. Kan dolaşımı hızlandırdığı için saçın daha hızlı uzamasına katkı sağlar. Ancak deniz suyunun tek başına saç uzatma özelliği yoktur. Deniz suyunun olumlu etkileri yanında zararları da vardır. Denizde gereğinden fazla kalmanız saç diplerinizde tuz birikmesine neden olacağından zararlıdır. Deniz banyosundan sonra vakit kaybetmeden duş almanız doğru olacaktır.

 

DENİZ SUYU CİLDE ZARAR VERİR Mİ?

Cilt sağlığınızı korumak için deniz suyunun iyileştirici etkisinden yararlanabilirsiniz. Ancak denizde fazla kalmanın cilt tabakasına zarar verdiğini unutmamalısınız. Uzmanlar denizde en fazla 1 saat kalınmasını önerir. İyi bir yansıtıcı olduğu için denizde UV ışınlarının zararlı etkisi artar. Güneş ışınlarının zararlı etkisinden korunmak için denize girmeden önce yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.

 

DENİZ SUYU VARİSE İYİ GELİR Mİ?

İçerdiği tuz ve mineraller nedeniyle birçok hastalık için önerilen deniz suyunun varisler için yararlı olduğu düşünülür. Denizde yüzmek toplardamarlardaki kan basıncını azaltır. Deniz dalgaları, bacaklara masaj yaparak kan dolaşımını destekleyebilir. Deniz suyunun sığ olduğu kısımda yürüyüş yapmak baldır kaslarını çalıştırır, kan dolaşımına yardımcı olur. Güneş ışınlarının varis ile direkt teması ise zararlıdır. Bu nedenle varisiniz varsa güneşlenmek yerine yüzmeyi tercih etmelisiniz.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr