Sahur, oruç tutan kişilerin sağlığı açısından önemli bir öğündür. Ramazanla birlikte günlük öğünlerin ikiye düşmesi ve bu öğünlerin arasında uzun bir zaman diliminin olması, tercih edilen yiyeceklerin seçiminde daha dikkatli olunmasını gerektirir. Vücut direncini korumak için dengeli beslenmeye ramazanda da devam etmelisiniz.

 

Makarna, karbonhidrat açısından zengin bir besindir. Gün içinde enerji kaybetmenizi azaltır ve daha enerjik olmanızı sağlar. Yine de sahurda makarna yemek, tek başına tüketildiğinde yeterli gelmez. Başka besinlerle de desteklenmesi ve zenginleştirilmesi gerekir. Eğer önerilere uygun bir şekilde yenirse sahurda makarna yemek doğru bir seçimdir.

 

Sahurda makarna yemek, birçok açıdan fayda sağlayabilir.

Karbonhidrat açısından zengin bir yemek olması, gün içinde sizi tok tutar ve daha yavaş acıkırsınız. Çünkü makarnanın sindirimi uzun sürer. Bu karbonhidratlar ayrıca vücudun enerji kaynağıdır.

Makarna iyi bir şekilde hazırlandığında, başka yiyeceklerle de desteklendiğinde beslenmeniz için dengeli bir alternatiftir.

Sahurda makarna yemek, makarnanın içerdiği lif miktarı sayesinde

sindirim sistemini düzenler. Bağırsak hareketleriniz daha düzenli bir hale gelir. Böylece ramazanda daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

Hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanan makarna, çok erken saatlerde yapılan sahur için pratik bir seçenektir.

Makarnanın çeşidi de önemlidir. Tam buğday veya kepekten oluşan makarna tercih edilirse, sahur daha sağlıklı olacaktır. Bunlar dışında kalan makarnalar daha az tercih edilir.

Makarnayı Sahurda Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahurda makarna yemek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Eğer dikkatli ve dengeli bir şekilde tüketilmezse faydası olduğu kadar zararını da görebilirsiniz.

 

Sahurda makarna yemek, porsiyonu iyi ayarlanmazsa ve aşırı tüketilirse gün içinde kan şekerinde yükselmelere neden olabilir. Çünkü içeriğinde yüksek derecede karbonhidrat barındırır. Bu da gün içinde rahatsızlık verebilir.

Sahurda makarnayı başka besinlerle de desteklemek gerekir çünkü tek başına yeterli bir besin değildir. Dengeyi sağlamak için makarnayı protein kaynaklarıyla (tavuk, yumurta vb.), sebzelerle ve sağlıklı yağlarla desteklemek gerekir.

Beyaz unla yapılan makarnalar gün içinde susuzluğa neden olabilir. Çünkü beyaz unun vücuttaki suyu emme özelliği vardır. Bu yüzden beyaz un yerine daha sağlıklı şekillerde üretilen makarnaları tercih etmeniz daha sağlıklı olur. Sahurda tam tahıllı, kepekli makarnaları tercih etmek, beyaz unlu makarnaya göre su kaybını daha az yaşatır. Ayrıca sindirim açısından da daha sağlıklıdır.

Sahurda makarna yemek istiyorsanız makarnayla birlikte bol su içmeye de yer vermelisiniz.

Aşırı yağlı ve aşırı baharatlı makarna sosları, gün içinde midenize rahatsızlık verebilir. Sahurda makarna yemek, ev yapımı ve daha sade soslarla daha sağlıklı hale getirilebilir.

 

Sahurun Dengeli Olması İçin Makarna Nasıl Hazırlanmalı?

Sahurda makarna yemek, tek başına yeterli olmayacağından hazırlanırken mutlaka yanında dengeleyici besinler de eklenmelidir.

 

Makarnanıza veya yanına protein eklemek, öğününüzü daha dengeli ve sağlıklı bir hale getirmeye yardımcı olur. Hem kaslarınızın sağlığı hem de gün içindeki tokluk hissinizin daha uzun süre kalması açısından protein eklemek sağlıklı bir tercihtir.

Makarnanın besin değerini arttırmak için sebze ilavesi yapabilirsiniz. Bu size sindirim açısından da kolaylık sağlar.

Makarnanın yanına salata, yoğurt ve söğüş sebze eklenerek yapılan sahur, dengeli ve besleyici olacaktır. Hem de sahurda makarna yemek, daha lezzetli hale gelecektir.

Sahur İçin Çeşitli Makarna Önerileri

Sahurda makarna yemek için hazırlayabileceğiniz dengeli, sağlıklı bir öğün için makarnayı hazırlamanın bazı yolları:

 

Tam tahıllı makarna, çeşitli sebzeler ve tavuk göğsü kullanarak son derece dengeli, sağlıklı bir makarna tarifi oluşturabilirsiniz. İsteğe bağlı yanına peynir de ekleyebilirsiniz.

Mantar, ton balığı, brokoli, kıyma, zeytin gibi gıdalardan istediklerinizi ekleyerek protein, lif, karbonhidrat bakımından dengeli ve gün içinde sizi dinç tutacak bir makarna elde edebilirsiniz.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr