Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde ikamet eden Saime Zeybek ile Gelini Fatma Zeybek birlikte evde yaptıkları oyuncak bebekleri satarak aileye ek gelir elde ediyorlar. Gittiği bir kursta el örmesi bebek yapmayı öğrenen Saime Zeybek, bunu gelire dönüştürmeye karar verdi. Bebek yapımını gelinine de öğreten Zeybek, birlikte ürettikleri bu bebekleri satarak aile bütçesine katkı sağlamaya başladı. Özellikle ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken el örmesi bebekler, tanesi 20 TL’den satışa sunuluyor.
Saime Zeybek (51), “Ben bu bebekleri kursta öğrendim. Dikiş ile yapmaya başladım. Hem gelir olsun hem de 60-70 öncesi gelinlerin düğünden sonra kıyafetleri sergilemek istedim. Biraz da köyümü tanıtabilmek ve inşallah daha ileriye götürebilmek amacım. Bebekleri patiska kumaşından yapıyorum. Üzerine bazen kuru basma kumaşları dikiyorum. Amacım bunları, eskiyi tanıtmak” dedi.
Gelin Fatma Zeybek (26), “Bebeklerimizi tamamen köyü tanıtmak amaçlı kendi elimizle yapıyoruz. Kumaşları biçiyoruz, kendimiz makine de dikiyoruz. Elimizle dikiyoruz. Çemberlerini kendimiz kesiyoruz, yapıyoruz. Çember oyalarını da elimizde yapıyoruz. Tamamen el emeği. Köyümüzü tanıtmak ve gelir amaçlı yapıyoruz bunu. Burada çalışma imkanı ve alanı çok olmadığı için bu şekilde gelir sağlıyoruz” diye konuştu.


Kaynak: İHA