Malatya’nın dünyanın en önemli kayısı merkezlerinden biri olduğunu ifade eden İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Asma, Malatya’nın iklim ve toprağının kayısı yetiştiriciliği için son derece uygun olduğunu kaydetti. Asma, “Bu yıl ekstrem koşullar yaşanıyor. Özellikle hasat döneminde bayramdan bir hafta önce ve bayram sırasında tam hasat yapıldığı dönem içerisinde yağışlar meydana geldi ve bu yağışlar saatler sürdü. Bazı ilçelerimizde Darende’de mesela sel olayı yaşandı. Özellikle son yıllarda nispi nem oranımız da yükseldi. Nispi nemin uzun yıllar temmuz ortalaması yüzde 25’idi, fakat son zamanlarda Malatya’daki nispi nem oranı yüzde 50’lere ulaştı. Bu da özellikle doğal koşullarda kayısının kurutulduğu Malatya’da çeşitli sorunlara yol açtı. Malatya’daki üreticilerimiz geleneksel şekilde hasat ettikleri ürünlerini güneşe seriyorlardı. Ürünün yağmurla karşılaşması ciddi ekonomik kayıplara yol açtı. Yağmurdan zarar görmüş ürünler için üreticilere bazı önerilerim var. Özellikle gün kurusu kayısıları uzun süre bekletmeleri ve iyi kurutmaları gerekir. Kükürtlenmiş kayısılarda ise bu durum biraz daha kolay, yağmura denk gelmiş kayısıları yıkayıp tekrar islimleyip iyice kuruttuktan sonra depolara istif edebilirler” diye konuştu.


Kaynak: İHA