İDDEF Biga Temsilciliği öncülüğünde, hayırseverlerin desteğiyle Batı Afrika ülkesi Gana’da Bigalı Alim Mustafa Münip Efendi’nin adını taşıyacak çeşmeli su kuyusu açılacak. 

Afrika ve Güney Asya’da maddi imkansızlıklar nedeniyle temiz suya ulaşamayan insanlık için su kuyuları açan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), yeni bir projenin daha hayata geçmesi için çalışma başlattı. İDDEF Biga Temsilciliği öncülüğünde başlatılan su kuyusu projesiyle hem binlerce insan temiz suya erişecek hem de Bigalı Alim Mustafa Münip Efendi’nin adı Biga’dan binlerce kilometre ötede yaşatılacak.

2021 yılında Biga Sancağı ve Ümmet-i Muhammed Su kuyusu açtıklarını söyleyen İDDEF Çanakkale Temsilcisi Samet Tunçer, “Su, bir insanın ve diğer tüm canlıların hayatta kalması için yegane kaynak. Ancak doğada kıt olan suya dünyanın birçok bölgesinde temiz şekilde ulaşılamadığı gibi, milyonlarca kişi de suya erişemiyor. Bu durum yaklaşık 850 milyon insan içme suyuna, 2 milyar insan ise temiz suya ulaşamıyor şeklinde raporlanıyor. Özellikle Afrika ve Güney Asya’da su problemleri yaşanırken, İDDEF olarak susuzluk ve kirli su problemini çözmek için bağışçılarının desteğiyle açtığı su kuyularına her geçen gün yenisini ekleyerek insanlığı temiz suya kavuşturmaya devam ediyoruz. İnşallah bu çerçevede Biga Temsilciliği olarak yeni bir su kuyusu için Bismillah dedik” diye konuştu.

Çeşmeli su kuyusunun isminin şehrin gönül sultanlarından Mustafa Münip Efendi olacağını belirten Tunçer, “1785-1848 yılları arasında 63 yıllık ömründe Biga’ya manevi hizmetlerde bulunmuş, birçok eser ve nice talebeler yetiştirmiş olan Alim Mustafa Münip Efendi’nin ismini temiz suya erişimin olmadığı Afrika’da da yaşatmayı hedefliyoruz. Köy, medrese ve mescit üçgeninde bir noktada inşa edilecek su kuyusundan yokluk ve yoksulluk nedeniyle temiz suya ulaşamayan yerel halk, ücretsiz ilim tahsil eden talebeler ve mescide namaz kılmaya gelen herkes faydalanacak. Ümit ediyoruz ki nice talebe yetiştiren Mustafa Münip Efendi’nin ismiyle açılacak olan su kuyusundan çok uzak diyarlarda nice talebeler istifade edecek, adına duada bulunacak” dedi.

Tunçer, başlattıkları projeyle ilgili şunları söyledi:

“Su kuyumuz Batı Afrika ülkesi Gana’da kırsal bir bölgede açılacak olup, ihtiyaçlı köy ve medrese yanı olacak. Sondaj, depolu, elektrikli 12 çeşmeli sondaj uzunluğu 80 metre günlük ortalama 700 kişinin faydalanacağı çeşmeli su kuyusunun toplam bütçesi 6.000 dolar. Hayırseverlerimiz dilediği miktarda bağış yaparak binlerce insana umut olabilir. Hayırseverlerimiz İDDEF Biga Temsilciliğimizi ziyaret edebilir, TR89 0020 5000 0061 8675 9000 04 nolu İBANA ‘N4703 Nolu Su Kuyusu - (cep telefonu numarası)’ açıklamasıyla bağışlarını ulaştırabilir.”


Kaynak: Haber Merkezi