Amerika’da başkanlık seçimi için nefesler tutuldu. 150 milyon oyun kullanılacağı seçimlerde Demokrat Parti'yi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetçileri iş adamı Donald Trump, Liberal kesimi Gary Johnson, Yeşil Parti'yi ise Jill Stein temsil edecek. Eyaletlerde bazı valiliklerin de belirleneceği seçimde, ayrıca referandum niteliğinde yerel kararlar alınacak.
RAKAMLARLA SEÇİMLER 
ABD'de yaklaşık 230 milyon seçmen bulunuyor. Erken oy verme işleminde yaklaşık 40 milyon kişi oy kullandı. Ülkede 150 milyona yakın seçmenin oy kullanması bekleniyor. Seçimlerde başkanlık için 4 aday yarışıyor.  "Dolaylı demokrasinin” geçerli olduğu ülkede seçmenler doğrudan başkan adayı yerine 538 Seçiciler Kurulu üyesini oyluyor.
270’İ ALAN İPİ GÖĞÜSLER 
 Seçiciler Kurulu'nda mutlak çoğunluğu, yani 270'i alan aday zaferini ilan edecek.  ABD'de başkanla birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı da yenilenecek. Kongrenin Senato kanadında ise toplam üyenin 3'te birine denk düşen 34 senatör seçilecek.
2,5 MİLYAR $ HARCAMA
Başta Clinton ve Trump olmak üzere başkanlık için yarışan tüm isimlerin harcamaları yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştı. Toplamda 6,5 milyar doları aşması beklenen seçim harcamalarını reklam kampanyaları oluşturdu.   
Kazanırsa türkiye’yi kaybeder
Menkul Danışmanı Kutay Gözger, Hillary Clinton'ın başkan olmasını durumuna ilişkin, "Clinton'ın başkan seçilmesi halinde küresel ticaret ortamında ciddi değişiklikler beklenmezken FED de mevcut para politikasının sürdürecektir” dedi. Bir çok menkul danışmanı ise Clinton’ın seçilmesi halinde  her açıdan Türkiye’yi kesinlikle kaybedeceğini dikkat çekti. 
Trump'un seçilmesi fed'i etkileyecek
Küresel ve yurtiçi piyasalar başkanlık seçimini özelikle Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri seçim sonucundan etkileneceğinin altını çizen Gözgör, " Trump'ın başkan olduğunu görürsek muhtemelen para politikasında değişiklikler yaşanacak. Bu değişikliklerin başında daha yüksek faiz oranları ve (FED) içinde yapılacak düzenlemeler geliyor." dedi.  
AKŞAM


Kaynak: Haber Merkezi